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Subject matter
Certfication in relation to a Technical Service Provider (TSP)

Question

When performing the role of a Technical Service Provider (TSP) is the TSP required to update the certificate
received from the Third Party Payment Service Providers (TPP) (to demonstrate our involvement) to enable
the Account Servicing Payment Service Provider (ASPSP) to authorise the certificate and provide the
appropriate requested data back through to the TPP and establish the session? Is this same certificate required
for every type of transaction request and must it be real time checked by the ASPSP and how does this
impact our role as a TSP?

Also, by introducing a TSP between a TPP and an ASPSP is the concept of private keys and the transport
layer broken, due to the introduction of a TSP between the TPP and the ASPSP?

Finally, are there limits to the number of roles involved in the chain in terms of the certification or do we just
need to be able to demonstrate the link back to the point of origin for the certificate (the TPP)?

Background on the question

We are launching a connectivity hub product, and as part of this we will be acting as a TSP on behalf of the
TPP. We will need to be able to identify ourselves to the ASPSP and be able to demonstrate that we have the
appropriate credentials and consent from the TPP.

As part of the product we will be working with connectivity partners, who will make contact with the
ASPSP. Whilst it's a white labelled product there will be two extra parties involved in the chain. We as the
overall TSP and its partners who will receive the API request from Company X, and route with the consent to
the appropriate ASPSP. Data returned from the ASPSP will be returned to the partner, then through Company
X, transformed and returned to the TPP.

We seek clarification on how to manage certificates across the various legs, and what steps are needed
regarding authentication and consent to engage with a TPP and act on their behalf with an ASPSP.

EBA answer

Article 34 of the  specifies that for the purpose ofCommission Delegated Regulation (EU) 2018/389
identification, as referred to in Article 30(1)(a), payment service providers (PSPs) shall rely on qualified
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certificates for electronic seals as referred to in Article 3(30) of Regulation (EU) No 910/2014 or for website
authentication as referred to in Article 3(39) of that Regulation.

Paragraph 20 of the  specifies that in theEBA Opinion on the use of eIDAS certificates (EBA-Op-2018-7)
specific cases where PSPs have outsourced to technical service providers (TSPs) some of the activities
related to access to the online accounts held within an account servicing payment service provider (ASPSP),
competent authorities should encourage these PSPs to consider using multiple certificates simultaneously:
one per TSP. This means that TSPs may present the eIDAS certificate on behalf of the PSP for the purpose
of identification as required in Article 34 of the Delegated Regulation.

A TSP may operate for more than one third party provider (TPP) and a TPP may use more than one TSP,
including in the outsourcing chain, as long as the requirements for identification and secure communication
under Articles 34-36 of the Delegated Regulation are met. In the case where a TSP is communicating with
the ASPSP on behalf of the TPP, said TSP shall present the eIDAS certificate of the TPP.

In addition, and as stated in paragraph 21 of the EBA Opinion, ASPSPs should be in a position to
unequivocally identify the principal PSP in the presented certificate.

In relation to the above,  further clarifies that eIDAS certificates should be issued toQ&A 2019_4507
authorised/registered PSPs, that the name of the TSP may be included in the certificate if technically
feasible, but that this is not legally mandatory, and that ASPSPs are required to identify the principle PSP
only. With regard to the question whether the same certificate is required for every type of transaction
request, Article 34(3)(a) of the Delegated Regulation specifies the roles of the PSPs that should be included
in the eIDAS certificate for PSD2 purposes. Paragraph 19 of the EBA Opinion clarifies that Article 34(3) of
the Delegated Regulation does not specify whether PSPs should hold single or multiple eIDAS certificates
for the same role that they want to accommodate and that it is for the respective PSP to decide whether to
use single or multiple certificates for each role.

However, it should be noted that the Delegated Regulation does not specify the types of transaction requests.

The use of a TSP is intended to facilitate the identification between the TPP and the ASPSP and does not
affect the process of secure communication between the latter two parties. In that regard, it is the TPP
(rather than the TSP(s)) who remains responsible for complying with the requirement on secure
communication under Article 35 of the Delegated Regulation.
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