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Question

Is it allowed to use the (authenticated) session that a user has (after logging in (with or without SCA)) as 1 of
the authentication factor when performing SCA for a payment transaction?

For example: A customer logs in with its username & password (knowledge) + SMS One Time Password
(possession). Once in his online banking environment he looks at his statements. Within that same session
(that ends after 5 minutes inactivity) he makes a payment.

The question is if for authenticating the payment it is required to perform SCA again or if the authenticated
session (based on the previous authentication) and a second SMS One Time Password (possession) that
dynamically links the payment would suffice.

Background on the question

No additional security risk mitigation seen as a result of 're-asking' the first factor within a matter of minutes
within the same session; however it will negatively influence the customer experience

EBA answer

Article 4 of the  states that "Commission Delegated Regulation 2018/389 where payment service providers
", "apply strong customer authentication the authentication shall be based on two or more elements which

are categorised as knowledge, possession and inherence and shall result in the generation of an
".authentication code

In accordance with paragraph 36 of the EBA Opinion on the implementation of the RTS on Strong customer
 published in June 2018, "authentication (SCA) and common and secure communication (CSC) SCA has to

be applied to access to payment account information and to every payment initiation, including within a
session in which SCA was performed to access the account data, unless an exemption under the RTS applies
".

The Commission Delegated Regulation does not prescribe a time limit for the provision of the two
authentication elements necessary for SCA while within a session. When initiating a payment, SCA may
therefore be performed when one of the elements used at the time the customer accessed its payment
account online (including via a mobile app) is reused in compliance with Article 4, and the other element of
SCA is carried out at the time the payment is initiated, provided that the dynamic linking element required
under Article 97(2) PSD2 and detailed under Article 5 of the Delegated Regulation is present and linked to
that latter element.
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