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Question

In a synthetic securitisation of undrawn revolving credit facilities ("RCF"), which is compliant with Article
244 of CRR, what is the EAD that should be considered inside the securitisation (which will subject to the
risk weighting according to the securitisation framework) and what is the EAD that should be considered
outside the securitisation (which will continue to be risk weighted according to the approved IRB model for
such exposures)?

Background on the question

For the purposes of this question, the securitised EAD (80% of day 1 EAD of the undrawn RCF) ranks pari
passu with the non-securitised EAD (20% of day 1 EAD of the undrawn RCF).

In a portfolio of undrawn RCFs, the nominal value of the portfolio and EAD could be different (for example,
assuming that the nominal of the undrawn RCF portfolio is 100, the EAD at day 1 of the portfolio is 30 (ccf=
30%) since it is totally undrawn). Also, the EAD of the underlying portfolio may also increase in the future as
result of future drawings under the RCFs.

If a synthetic securitisation of a portfolio of undrawn RCFs references only a portion (say 80%) of the day 1
EAD (80% of 30= 24) and the securitisation tranches are fixed, (i.e. they do not change according to changes
in the EAD as a result of future drawings under the RCFs), it could be understood that only 80% of the day 1
EAD associated with the RCFs (80%*30= 24 in the example) may be risk weighted according to the
securitisation framework (i.e. the portion INSIDE the securitisation) and that 20% of the day 1 EAD
associated with the RCFs (6 in the example) plus any future increases in EAD (as a result of future drawings)
may be risk weighted according to the approved model for the underlying exposures (i.e. the portion
OUTSIDE the securitisation).

Alternatively to the above, there could be other methods/interpretations to determine the portion of the EAD
included INSIDE the securitisation at day 1 and in the future, and the portion of the EAD OUTSIDE the
securitisation, for example, that in order to determine the EAD included INSIDE the securitisation, the
nominal value of the RCFs instead of the EAD, or, when calculating the EAD, a CCF of 100% instead of
30%, is applied. Such alternative interpretations could result in significantly different RW on the retained
tranches (at day 1 and in the future) and thus have an impact on the RWA savings deriving from the
transaction (at day 1 and in the future).

Therefore the answer to the question is relevant to ensure that the practical calculation of the RWA released
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in synthetic securitisations of undrawn RCFs is consistently interpreted/calculated in all synthetic
securitisations of undrawn credit facilities.

For example, when buying funded or unfunded credit protection for an amount equal to 80% of EAD at day 1
of the undrawn RCFs portfolio, can it be considered that 80% of the EAD is covered at day 1 (INSIDE the
securitisation) and t that 20% of day 1 EAD plus any future increases in EAD (as a consequence of any
drawings that might occur ) will continue to be risk weighted according to the approved IRB model for such
exposures (OUTSIDE the securitisation).

In other words, and according to Article 249 of CRR, should the originator institution consider such 80% of
the EAD as the amount of pool of exposures included in the securitisation and therefore treat them in risk
weighting under Chapter 5 (Securitisation) of title II (capital requirements for credit risk) of Part 3 of the
CRR?

EBA answer

The following provisions have to be considered:

Article 4(1)(61) of Regulation (EU) No 575/2013 (CRR) states that securitisation means a transaction
or scheme whereby the credit risk associated with an exposure or pool of exposures is tranched.

Article 5 CRR states that for the purposes of Part Three, Title II, exposure means an asset or
off-balance sheet item.

Article 166(8) CRR sets out that the exposure value (EAD) under the IRB approach of an undrawn
credit facility shall be the committed but undrawn amount multiplied by a conversion factor, while
Article 111 (1) CRR under the SA approach sets out percentages that apply to nominal values
depending on the degree of risk.

Article 4(1)(56) CRR sets out that conversion factor means the ratio of an undrawn commitment that
would be outstanding at default.

Article 5(1)(a) of Delegated Regulation (EU) No 625/2014 states the possibility of securitising part of
the credit risk of an exposure or pool of exposures and retaining the rest of the risk as a form of risk
retention.
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In this context, a securitisation can be structured in a way that only part of the credit risk associated with an
exposure or pool of exposures is tranched, which could correspond to either a percentage or a fixed amount
of the exposure value (EAD), as there is no limitation in this regard as long as the retained part is compliant
with the minimum risk retention requirement.

As an illustration, in the case described in the background, the credit risk associated with a fixed amount of
the EAD of a pool of revolving credit facilities (RCFs) - which are fully undrawn and therefore a conversion
factor in accordance with Article 166(8) CRR has been applied - is tranched via a synthetic securitisation at
inception. The risk associated with the rest of the EAD of the securitised exposures at inception is not
tranched (i.e. it is ranked pari passu with the credit risk that has been securitised) and retained by the
institution in accordance with Article 5 (1) (a) of Delegated Regulation (EU) No 625/2014. Also, future
increases in the EAD because of drawings will be fully retained by the institution. Therefore, in such a case,
in the event that the originator institution achieve significant risk transfer, the untranched exposure at day 1
and the future increases in the EAD because of the drawings will be subject to the general credit risk
provisions of Chapter 3 CRR, while the capital requirements corresponding to the securitised EAD, which is
fixed throughout the life of the securitisation, will be calculated in accordance with Article 249 of Chapter 5
CRR.
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