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Question

Should the PIN transmitted offline from a terminal to an Europay, MasterCard and Visa (EMV) card always
be enciphered?

Background on the question

The EMV specification allows PIN validation to be performed offline between the card and the terminal.
The PIN is stored securely on the chip itself. When the cardholder enters the PIN on the terminal, the PIN is
transmitted to the EMV card for validation. The transmission of the PIN from the terminal to the card may
be enciphered or in plain text.

The EBA has already stated that "in an EMV chip offline transaction, either the PIN is verified offline (i.e.
just between the chip and the terminal) or the transaction itself is authorised offline - usually within certain
value limits. If the PIN is given, the offline transaction could be SCA compliant." (Question 273 of
Feedback Table annexed to the final draft RTS of February 23, 2017.)

The question is whether a PIN may be transmitted from the terminal to the card in plain text or should
always be enciphered.

Our view is that a PIN may be transmitted from the terminal to the card in plain text under certain
conditions. The conditions are that the PIN is sufficiently long (e.g., 4 or 5 digits) and complies with the
RTS entropy requirements (e.g., 0000 is not allowed) and that the cardholder enters the PIN via a
PCI-compliant PIN Entry Device. PCI-compliant PIN Entry Devices allow for a secure transmission of the
PIN even if the PIN is transmitted in plaintext. This is because, according to the PCI Security Standards,
PIN Entry Devices must comply with several physical and logical security requirements.

EBA answer

A PIN that is transmitted and verified offline constitutes a personalised security credential (PSC) and
therefore is subject to the requirements of Chapter IV of the Commission Delegated Regulation (EU)
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. In particular, Article 22(1) of the Delegated Regulation states that payment service providers2018/389
(PSPs) "shall ensure the confidentiality and integrity of the personalised security credentials of the payment
service user". Article 22(4) of the Delegated Regulation, in turn, requires that PSPs "shall ensure that the
processing and routing of personalised security credentials and of the authentication codes generated in
accordance with Chapter II take place in secure environments in accordance with strong and widely
recognised industry standards."

In addition, Article 6(1) of the Delegated Regulation states that "payment service providers shall adopt
measures to mitigate the risk that the elements of strong customer authentication categorised as knowledge
are uncovered by, or disclosed to, unauthorized parties." Article 6(2) of the Delegated Regulation further
states that "the use by the payer of those elements shall be subject to mitigation measures in order to prevent
their disclosure to unauthorised parties."

In relation to the above, the transmission and verification of the PIN offline would need to be carried out in a
secure environment ensuring confidentiality and integrity of the Personalised security credential (PSC),
which may, but is not necessarily required to, include encryption. Nevertheless, in the case where a PSP
does not use encryption, said PSP should assess the risks arising from transmitting the PIN in plain text
between the terminal and the card, and if needed, implement corresponding security measures to mitigate
these risks.
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