EUROPEAN

- BANKING

Single Rulebook Q&A

AUTHORITY

QUESTION ID

STATUS

LEGAL ACT

TOPIC

ARTICLE

PARAGRAPH

SUBPARAGRAPH

ARTICLE/PARAGRAPH

COM DELEGATED OR

IMPLEMENTING
ACTS/RTS/ITS/GLS

NAME OF INSTITUTION /

SUBMITTER
COUNTRY OF
INCORPORATION /
RESIDENCE

TYPE OF SUBMITTER

DATE OF SUBMISSION

PUBLISHED AS FINAL Q&A

SUBJECT MATTER

QUESTION

BACKGROUND ON THE
QUESTION

European Banking Authority

2018_4098

Final Q&A

Directive 2015/2366/EU (PSD2)
Authorisation and registration
Article 4

16

Not applicable

Not applicable

Central Bank of Ireland

Ireland

Competent authority
11/07/2018
13/09/2019

Clarification on whether a particular business model type constitutes the provision of
an account information service as defined by Article 4 (16) of PSD2

Does a business model where the provider offers a service sending the account
information to third parties (different from the payment service user) (detail provided
in the background) constitute the provision of an account information service,
particularly as it is not proposed that the account information obtained will be given
directly to the Payment Service User?

Overview of Business Model proposed ¢ The proposed account information service
provider offers a service to audit firms, which allows them to request instant account
balance information and transaction data from the payment accounts of their audit
clients, via their online platform.

e The audit firm has the primary relationship with the proposed account information
service provider and with the payment service user (PSU) (as the PSU is in the first
instance the auditor’s client and only avails of the proposed account information
service provider’s services during the course of the audit service being provided).

* The PSU signs up to the proposed account information service provider’'s terms of
service via an email generated on the proposed account information service
provider’s platform by the audit firm.

* By signing up to the service, the PSU is providing explicit consent to the proposed
account information service provider allowing it to access their payment accounts via
the proposed account information service provider's platform. Permission levels are
also set at this point, indicating the payment account information the proposed
account information service provider has permission to access. The PSU also has to
sign off on each access request made on the auditor’s behalf.

* The proposed account information service provider retrieves the payment account



palance and transaction iInformation Via the bank's AFl and It converts the Intformation
into a PDF document and makes this account information available on its online
platform to the auditors.

* The PSU does not have access to this information. The only information the PSU will
have access to relates to tasks and information the auditor has requested and a
summary of the access levels it has consented to. The proposed account information
service provider’'s business model is not the typical business model we had
anticipated as a result of the new payment service of account information service
being introduced. Our original expectation, based on our participation at various EU
fora, was that AIS services would typically entail providing consolidated account
information directly to a Payment Service User to enable them to view their account
balances/information across multiple banks in one place.

PSD2 defines Account Information Service as ‘an online service to provide
consolidated information on one or more payment accounts held by the payment
service user with either another payment service provider or with more than one
payment service provider’. Whilst PSD2 does not appear to explicitly state that, when
providing AIS payment account information has to be provided to the PSU, we are
aware that at least one other Member State has taken the interpretation that unless
the information is provided to the PSU, it is not AlS.

R e ER Articles 4(16) and 67(1),(2) PSD2 do not require that the account information

service provider (AISP) provides the consolidated information to the payment
service user (PSU) in order for the service to constitute an ‘account information
service’ according to PSD2. The AISP may therefore transmit the consolidated
information to a third party with the PSU’s explicit agreement. Regarding the use
made by any third party of the consolidated information transmitted, other
provisions of EU law may apply, for instance the General Data Protection
Regulation (EU) 2016/679 (GDPR).

Disclaimer:

This question goes beyond matters of consistent and effective application of the
regulatory framework. A Directorate General of the Commission (Directorate
General for Financial Stability, Financial services and Capital Markets Union) has
prepared the answer, albeit that only the Court of Justice of the European Union
can provide definitive interpretations of EU legislation. This is an unofficial opinion
of that Directorate General, which the European Banking Authority publishes on its
behalf. The answers are not binding on the European Commission as an
institution. You should be aware that the European Commission could adopt a
position different from the one expressed in such Q&As, for instance in
infringement proceedings or after a detailed examination of a specific case or on
the basis of any new legal or factual elements that may have been brought to its
attention.
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