
Number Date Reference

1 28/09/2015 0

2 28/09/2015 Preparatory	phase	reporting	template	S.34.01.g



3 08/12/2015 S.34.01	Final	Solvency	II	template

4 19/01/2016 DPM	and	Taxonomy	2.0.1,	Annotated	Templates	
2.0.0,	S.06.02.01	and	S.06.02.04



5 23/02/2016 XBRL	validations

6 18/03/2016
Delegated	Act	(Article	188	-	Currency	risk);		QRT	
Reporting:	LOG	File	of	the	SCR	QRT	for	market	

risk	(S.26.01)



7 27/05/2016

Annex	II	(Log	file)
S.05.01	–	Premiums,	claims	and	expenses	by	line	

of	business
Life	insurance	and	reinsurance	obligations

C0210	to	C0280/R1710	and	R1720
Changes	in	other	technical	provisions	–	Gross	

and	Reinsurers’	share

8 03/06/2016

Section	II	–	Regular	Supervisory	Reporting
Section	D.	Valuation	for	Solvency	Purposes

Guideline	22	–	Technical	provisions
Paragraph	1.36

9 06/07/2016 Guideline	22	(1.36	-	C)



10 06/07/2016

Section	D.	Valuation	for	Solvency	Purposes
Guideline	22	–	Technical	Provisions

Paragraph	1.36(d)

11 05/08/2016 Reporting	on	peak	and	Mass	Risks



Question
Some	of	customers	have	some	difficulties	to	understand	the	following	requirement	of	the	intermediary	

guidelines	relative	to	the	QRT	S35.01.g

Net	Contribution	to	Group	of	TP:	The	percentage	share	of	TP	(TP	calculated	as	a	whole	or	the	sum	of	the	best	
estimate	and	the	risk	margin)	of	the	(re)	insurance	undertaking	to	the	group	TP	under	method	1	net	of	IGT	

but	gross	of	reinsurance	ceded	outside	of	the	group,	split	by	respective	main	categories	(Life	excluding	health	
and	unit	linked	index-linked,	Unit-linked	and	index	linked,	Health	-	SLT	and	non-SLT,	Non-life	excluding	

health).

The	Main	issue	is	should	the	contribution	be	calculated	as	:	

Option	1	)	=>	(NET	TP		for	a	specific	category	and	a	specific	undertaking	)	OVER	(Net	TP	of	the	Group	for	this	
specific	category)

Option	2	)	=>	(NET	TP	for	a	specific	category	and	a	specific	undertaking	)	OVER	(Net	TP	of	the	Group)

Option	3	)	=>	(NET	TP		for	a	specific	category	and	a	specific	undertaking	)	OVER	(Net	TP	of	the	Group	
(including	only	the	TP	for	the	scope	of	undertaking	calculated	under	method	1)for	this	specific	category)

"”We	have	a	question	regarding	report	S.34.01,	in	participation	to	cell	C0040	to	the	template,	where	we	
think	there	is	insufficient	information	as	to	what	is	being	asked	for	""notional	SCR""	in	relation	to	an	

knsurance	holding	company.

Please	can	you	help	clarity	for	the	following	hypothetical	situation.	Let's	assume	we	have	an	EU	insurance	
holding	company	fully	owning	two	EU	solo	insurance	companies,	with	all	three	companies	forming	a	group	
with	a	corresponding	group	SCR	calculated	using	the	consolidation	method.	What	should	be	reported	as	the	

notional	SCR	for	the	holding	company	in	this	case?	Please	answer	both	in	the	situation	of	applying	the	
standard	formula	as	well	as	when	using	an	internal	model	implemented	with	look-through	principles.”

Many	thanks	for	your	clarifications	to	this	question"



The	question	is	on	the	calculation	of	notional	SCR	for	insurance	holding	companies.			There	would	appear	to	
be	a	conflict	between	the	Feedback	statement	that	appeared	in	the	Final	Report	on	Public	Consultation	No.	
14/036	on	Guidelines	on	group	solvency	(page	7),	with	the	28	September	2015	guidance	that	EIOPA	provided	

to	question	2	in	the	section	"Guidelines	on	reporting	and	public	disclosure”.

1	Final	Report	on	Public	Consultation	No.	14/036	on	Guidelines	on	group	solvency

In	response	to	the	question	below,

Notional	solvency	capital	requirement	for	an	insurance	holding	company	and	a	mixed	financial	holding	
company	included	in	the	group	solvency	calculation	13	1.35	and	1.36	In	order	to	be	helpful	this	Guideline	
should	also	make	reference	to	the	draft	Delegated	Acts	which	provide	more	details	than	the	Directive	to	

calculate	solvency	capital	requirements.	However,	since	Article	226	of	Solvency	II	and	Article	322	SCG2	of	the	
draft	delegated	Acts	are	already	precise	enough,	we	believe	this	Guideline	is	in	fact	not	needed.

Besides,	the	calculation	of	a	complete	solo	SCR	for	insurance	holding	companies	should	be	restricted	to	cases	
where	this	is	necessary	for	a	proper	representation	of	own	funds	and	risks	at	a	group	level.	At	the	solo	level	
of	holding	companies,	the	Directive	does	not	provide	the	necessary	legal	and	regulatory	framework	for	this	
task,	both	for	the	standard	formula	and	internal	models.	Therefore	insurance	holding	companies	should	
attribute	local	capital	requirements	where	they	exist,	and	nil	otherwise	to	their	notional	SCR,	unless	the	

group	supervisor	requires	a	more	detailed	approach.

1.	I	noticed	that	between	the	regulatory	templates	and	the	annotated	templates,	the	line	identification	is	
added.	Would	it	be	possible	to	make	the	two	consistent?

2.	The	line	identification	in	the	S.06.02.01	has	a	different	number	(C0010)	then	in	the	S.06.02.04	(C0400).	I	do	
not	see	that	difference	in	f.e.	the	S.08.01.01	versus	the	S.08.01.04.	Is	there	a	reason	for	this	difference?	

Would	this	be	causing	difficulties	in	the	reporting	process?

3.	Do	you	have	an	overview	with	all	the	differences	between	the	regulatory	and	annotated	templates?



•	Validation	between	S.17.01	and	S.28.01

There	are	validations	that	requires	the	net	best	estimate	(including	technical	provisions	calculated	as	whole),	
for	each	line	of	business,	reported	in	S.17.01	should	agree	to	the	net	best	estimate	(including	technical	

provisions	calculated	as	a	whole)	reported	in	S.28.01	for	the	respective	line	of	business.	This	is	contrary	to	
the	S.28.01	LOGs	which	requires	amount	reported	in	this	form	to	have	a	floor	of	zero.	Hence	you	would	

expect	that	negative	best	estimate	amount	reported	in	S.17.01	should	be	reported	as	zero	on	form	S.28.0.

An	example	of	the	validation	is	as	below:

{S.28.01,	r0020,c0020}>={S.17.01,	r0010,c0020}-{S.17.01,	r0050,c0020}+{S.17.01,	r0270,c0020}+{S.17.01,	
r0290,c0020}+{S.17.01,	r0300,c0020}

Could	you	please	confirm	which	is	correct,	the	LOG	or	the	validation?
We	have	reviewed	the	the	currency	risk	part	of	LOG	File	of	the	SCR	QRT	for	market	risk	(S.26.01)	together	

with	the	corresponding	article	of	the	Delegated	Act	(Article	188	-	Currency	risk).	We	believe	there	is	room	for	
interpretation,	and	therefore	would	greatly	appreciate	clarification	on	the	following	points:	

1)	R0600/C0020:	This	cell	is	not	defined	in	the	LOG	file,	although	it	is	not	crossed	out	in	the	QRT.	

Question:	

Shall	it	be	crossed-out	like	R0600/C0030?	If	not,	a)	could	you	provide	the	relationship	with	cells	R0610-
R620/C0020?	b)	should	R0600-C0030	be	required	fields	as	well?

2)	R0610-R0620/C0020:	Initial	absolute	values	before	shock.	Assets:	This	is	the	total	value	of	the	assets	
sensitive	to	currency	increase/decrease	risk,	before	shock.

R0610-R0620/C0030:	Initial	absolute	values	before	shock.	Liabilities:	This	is	the	total	value	of	the	assets	
sensitive	to	currency	increase/decrease	risk,	before	shock.

R0610-R0620/C0040:	Initial	absolute	values	after	shock.	Assets:	This	is	the	total	value	of	the	assets	sensitive	
to	currency	increase/decrease	risk,	after	shock.

R0610-R0620/C0050:	Initial	absolute	values	after	shock.	Liabilities:	This	is	the	total	value	of	the	assets	
sensitive	to	currency	increase/decrease	risk,	after	shock.



The	definition	for	"Changes	in	other	technical	provisions"	is	unclear	in	the	log	file	for	the	QRT	S.05.01.	It	
refers	to	the	directive	91/674/EEC	but	this	directive	does	not	provide	a	definition	for	"Changes	in	other	

technical	provisions".

The	article	26	provides	a	definition	for	"Other	technical	provisions"	and	the	unrelated	article	34	(II.6)	refers	
to	the	"Change	in	other	technical	provisions	not	shown	under	other	headings"	but	does	not	provide	a	

definition	as	such.

As	the	QRT	S.05.01	discloses	P&L	positions,	our	interpretation	is	that	the	intention	would	be	to	disclose	the	
"Change	in	other	technical	provisions	not	shown	under	other	headings"	referred	to	in	the	article	34	(II.6)	

rather	than	the	change	in	"Other	technical	provisions"	defined	in	the	article	26.

Could	you	please	confirm	that	our	interpretation	of	the	"Changes	in	other	technical	provisions"	in	the	QRT	
S.05.01	is	correct?

Please	can	you	confirm	that	paragraph	1.36	of	the	Level	3	text	(section	D,	guideline	22)	does	not	apply	to	
group	RSRs	for	groups	where	the	parent	is	an	insurance	holding	company	or	mixed	financial	holding	

company?

We	are	proposing	to	meet	the	requirements	of	paragraph	1.36	for	individual	solo	entities	in	the	individual	
solo	RSRs	and	to	meet	the	requirements	of	paragraph	1.43	(but	not	paragraph	1.36)	for	the	group	entity	in	

the	group	RSR.

Guideline	22	says:	"Details	of	the	key	options	and	guarentees	within	the	calculation	of	the	technical	
provisions	and	the	significance	of	each	and	how	they	are	evolving."

Can	you	provide	some	further	clarification	as	to	what	"evolving"	refers	to	in	this	guideline.



Can	we	restrict	the	scope	of	our	narrative	reporting	on	lapse	rates	to	exclude	Unit	Linked	and	to	only	include	
Direct	Business?

I.e.	is	the	change	in	the	lapse	rates	as	set	out	in	FST	S.41.01.11,	sufficient	to	meet	the	RSR	requirement	in	
Section	D,	Guideline	22,	Paragraph	1.36(d)?

Please	could	you	advise	on	how	to	define	the	sum	insured,	particularly	for	lines	of	business	that	are	
potentially	unlimited	e.g	bodily	injury	claims.	There	is	no	defined	sum	insured	so	should	this	be	reorted	in	

one	top	banding	on	the	mass	risks	and	not	relevant	to	the	peak	risks	template?



Answer

The	correct	is	Option	3	)	=>	(NET	TP		for	a	specific	category	and	a	specific	undertaking	)	
OVER	(Net	TP	of	the	Group	(including	only	the	TP	for	the	scope	of	undertaking	

calculated	under	method	1)for	this	specific	category).

As	indicated	in	the	LOG	file,	this	item	is	not	reported	for	undertakings	under	method	2.	
As	regards	the	split	into	the	category,	the	wording	of	LOG	indicates	that	the	

denominator	should	also	be	split,	not	just	the	numerator.:	“The	percentage	share	of	TP	
[…]	of	the	(re)	insurance	undertaking	to	the	group	TP	[…],	split	by	respective	main	
categories	(Life	excluding	health	and	unit	linked	index-linked,	Unit-linked	and	index	

linked,	Health	–	SLT	and	non-SLT,	Non-life	excluding	health).”	

Information	on	notional	SCR	should	be	provided	in	cell	C0060	(old	C1).	The	Notional	
SCR	should	also	be	calculated	for	insurance	holding	company	and	mixed	financial	
holding	company,	which	should	be	treated	as	an	insurance	undertaking	for	the	
purposes	mentioned	in	Article	336(b),	Article	330(4)(a)	and	Article	372(2)(c)(ii)	of	

Delegated	Regulation	2015/35/EC.	This	should	be	consistent	with	information	provided	
in	regular	supervisory	report	according	to	Article	372(2)(c)(ii)	of	the	same	Delegated	

Regulation.	

The	notional	SCR	of	an	insurance	holding	company	and	mixed	financial	holding	
company	should	cover	relevant	risks	listed	in	Article	101(4)	of	Directive	2009/138/EC,	
depending	on	the	risk	profile	of	the	insurance	holding	company	or	mixed	financial	
holding	company.	Bearing	in	mind	that	a	holding	company	does	not	carry	out	

(re)insurance	activities,	potential	exposures	market,	credit	and	operational	risks	should	
be	covered.

The	same	treatment	applies	in	case	of	the	standard	formula	and	an	internal	model.	For	
further	details	on	the	calculation	please	refer	to	the	national	implementation	of	the	

directive	and	related	guidelines.



At	the	time	when	EIOPA	Guidelines	on	group	solvency	were	adopted,	it	was	decided	
not	to	address	the	issue	of	notional	SCR	of	holding	companies	in	the	guidelines	due	to	

uncertainty	of	the	final	wording	of	relevant	legal	provisions.

The	answer	provided	on	28	September	2015	under	Q&A	procedure,	which	clarifies	that	
the	notional	SCR	should	be	calculated	for	insurance	holding	companies	(IHC)	and	mixed-
financial	holding	companies	(MFHC),	should	be	treated	as	a	valid	one.	It	reflects	the	
final	wording	of	the	Commission	Delegated	Regulation	(EU)	2015/35	(Article	336(b),	
Article	330(4)(a)	and	Article	372(2)(c)(ii))	as	well	as	the	latest	version	of	the	reporting	

package,	especially	draft	ITS	on	reporting.

Regarding	S.34,	insurance	holding	companies	and	mixed	financial	holding	companies	
are	within	the	scope.	Regarding	the	different	columns	C0050	would	need	to	indicate	
option	“2”	in	this	case,	as	in	fact	it	has	a	notional	SCR.	All	the	other	columns	are	to	be	

filled	in	with	the	corresponding	amounts.

EIOPA	confirms	that	line	of	identification	was	added	to	the	annotated	templates	
exclusively	for	technical	reasons	and	it	will	not	be	introduced	into	the	business	

templates.	

It	is	true	that	line	identification	in	the	S.06.02.01	has	a	different	code	(C0010)	then	in	
the	S.06.02.04	(C0400)	and	reason	for	that	was	because	in	the	variant	S.06.02.04	we	
already	use	code	C0010	for	the	“Legal	name	of	the	undertaking”.	At	this	moment	we	

believe	that	it	is	better	to	keep	it	as	it	than	to	change	codes.

These	differences	you	are	referring	to	are	explained	in	taxonomy	documentation	and	
mainly	are	about	artificial	ID,	joined	cells	for	type	of	code	and	code,	etc.	



BV458-BV489	are	the	validations	referred	to	in	the	question.	

The	validation	is	correct	as	it	states	that	the	amounts	reported	in	S.28.02/S.28.02	has	to	
be	>=	than	the	amounts	reported	in	S.17.01.

The	signal	>=	(and	not	only	‘=’)	covers	two	possible	situations:

-	The	floor	applicable	on	S.28.01	(0	is	higher	than	an	eventual	negative	amount	
reported	in	S.17)

-	Risk	mitigation	techniques	allowed	for	the	purposes	of	TP	calculation	but	not	allowed	
for	the	purposes	of	MCR	calculation

Therefore	the	validation	is	correct	and	in	line	with	the	Instructions	of	the	templates.

In	fact	R0600/C0020	should	be	crossed	out	in	the	template	(this	will	be	amended).

Amounts	before	and	after	shock	shall	be	filled	in	with	the	amount	of	assets	and	
liabilities	sensitive	to	that	shock.	For	the	liabilities	the	assessment	shall	be	done	at	the	
most	granular	level	available	between	contract	and	homogeneous	risk	group.	This	

means	that	if	a	contract/HRG	is	sensitive	to	a	shock	the	amount	of	liabilities	associated	
to	that	contract/HRG	shall	be	reported	as	amount	sensitive	to	that	shock.	

If	assets	or	liabilities	are	not	sensitive	to	the	shock	the	cells	should	be	reported	with	
zero.	

From	the	option	described	it	is	option	a).	If	sensitive	to	risk,	even	if	capital	charge	is	
zero	the	amount	should	be	reported.	

It	is	important	that	the	amounts	reported	under	columns	before	and	after	shock	are	
consistent.	

Please	see	also	question	39	from	file	“Answers	to	questions	on	the	Final	report	on	the	
ITS	on	the	templates	for	the	submission	of	information	to	the	supervisory	authorities	

(CP-14-052)”

https://eiopa.europa.eu/regulation-supervision/q-a-on-regulation



EIOPA	clarifies	that	the	purpose	of	the	template	is	not	to	replicate	the	accounting	P&L	
but	to	use	the	definitions	from	accounting	Directive.		

Template	S.05.01	shall	be	reported	from	an	accounting	perspective,	i.e.:	Local	GAAP	or	
IFRS	if	accepted	as	local	GAAP	but	using	SII	lines	of	business.	Therefore,	by	default	

follows	(does	not	replicate)	the	structure	of	the	Directive	91/674/EEC.

Under	this	Directive	the	structure	of	the	profit	and	loss	account	as	defined	in	article	34	
includes	the	following	(only	relevant	items	identified):

o	Earned	premiums	(which	includes	the	variation	of	provision	for	unearned	premiums)

o	Claims	incurred	(which	included	the	variation	of	provision	for	claims)

o	Changes	in	other	technical	provisions	(which	includes	the	variation	of	the	other	
technical	provisions	not	shown	elsewhere).	For	example,	in	the	Life	technical	account	
this	item	explicitly	includes	the	life	assurance	provision	(mathematical	reserve)	and	it	
should	also	include	the	technical	provisions	for	Index	Linked	and	Unit	Linked	technical.

As	the	template	does	not	aim	to	give	a	full	picture	of	the	technical	nor	non-technical	
account,	the	items	that	according	to	the	Directive	are	not	included	in	“Changes	in	other	
technical	provisions”	should	not	be	reported,	in	particular	changes	in	the	equalization	
provisions	or	Changes	in	bonus	and	rebates	technical	provisions.	It	should	also	be	noted	
that	the	bonus	and	rebates	incurred	during	the	year	should	also	not	be	reported	as	

expenses.
As	stated	in	Guideline	22	of	EIOPA	Guidelines	on	reporting	and	public	disclosure,	
“insurance	and	reinsurance	undertakings,	excluding	participating	insurance	and	

reinsurance	undertakings,	insurance	holdings	companies	and	mixed	financial	holding	
companies,	should	provide	information	on	technical	provisions”.	Therefore	we	confirm	
that	Guideline	22	(paragraph	1.36)	does	not	apply	to	group	RSR	in	any	case,	also	when	
an	insurance	or	reinsurance	undertaking	is	a	participating	undertaking.	This	means	that	
we	do	not	envisage	that	details	of	the	calculations	of	technical	provisions	at	group	level	
should	be	reported.	However,	considering	that	GL22	refers	in	letter	l)	to	the	assessment	
performed	under	Article	44	of	the	Solvency	II	Directive,	we	would	like	to	highlight	that	
the	requirements	under	Article	44	(2a)	of	Solvency	II	Directive	and	Article	308	(3)(f)	of	
the	Commission	Delegated	Regulation	2015/35	are	applicable	at	a	group	level.	In	fact	
the	ITS	on	Reporting	and	Disclosure	also	includes	a	template	(S.22.01)	that	is	expected	
to	be	reported	and	disclosed	at	group	level.	The	information	should	in	our	view	be	

limited	to	the	impact	of	long	term	guarantees	and	transitional	as	requested	in	Directive	
and	not	focus	on	details	of	the	calculation.	GL	29,	para.	1.43	b),	describes	the	additional	

information	EIOPA	expects	to	be	reported	in	addition	to	the	template	S.22.01.	

In	Guideline	22	“evolving”	means	that	undertaking	should	provide	information	
regarding	the	past	and	expected	evolution	of	the	options	and	guarantees,	e.g.	if	options	

are	in/out	of	the	money,	what	are	the	expectations	that	options	are	used	by	
policyholders,	if	it	is	expected	when;	if	undertaking	management	of	assets	allows	the	

payment	of	the	guarantees	embedded	in	the	obligations,	etc.



Where	the	changes	in	lapse	rates	are	material,	the	RSR	should	include	information	on	
such	changes	in	accordance	with	Guideline	22	of	the	Guidelines	on	Reporting	and	Public	

Disclosure;	Guideline	22	does	not	exclude	particular	products	or	lines	of	business.

Please	refer	to	Q&A	75	of	“Answers	to	questions	on	the	Final	report	on	the	ITS	on	the	
templates	for	the	submission	of	information	to	the	supervisory	authorities	(CP-14-

052)”.

In	the	case	of	unlimited	sum	insured,	the	contracts	should	be	reported	in	S.21.02	(if	
considering	the	below	instructions	they	are	the	biggest)	and	in	template	S.21.03,	

considering	the	following:	

-	For	the	reporting	of	the	‘Sum	insured’	undertakings	should	use	an	estimation	of	the	
expected	possible	loss	(calculated	using	the	same	methods	as	used	for	the	calculation	

of	the	premium,	which	should	reflect	the	actual	risk	exposure).

-	

Specifically	for	S.21.03:

-	In	case	of	unlimited	exposures,	these	contracts	need	to	be	reported	in	the	last	
bracket.	We	expect	that	this	contracts	are	reported	in	the	last	bracket	but	that	the	

“Total	sum	insured”	is	calculated	using	the	same	methods	as	used	for	the	calculation	of	
the	premium,	which	should	reflect	the	actual	risk	exposure;

-	We	clarify	that	even	if	this	amount	is	lower	that	the	bracket	reference	this	should	be	
reported	in	the	last	bracket.	Narrative	reporting	should	supplement	the	quantitative	

information;	

-	Please	note	that	where	possible	(where	undertaking	use	undertaking	specific	
brackets)	only	those	risks	with	unlimited	sum	insured	should	be	allocated	to	last	


