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Subject matter

Reporting of the Transactions where cash transfers does not occur

Question

We would like to know in cases of transactions wherein stocks/securities are
exchanged e.d Stock borrowing and Lending(SBL) transactions , how the
stock encumbered and matching liabilities should be reported.

Background on the
question

In SBL transactions, based on IFRS accounting framework there is no
liability or contingent liability related to such trades. This is reflective of the
fact that there is no funding raised and no cash leg involved.

EBA answer
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The relevant instructions for the reporting of Stock Borrowing and Lending
are provided in point 2.1.1 paragraph 14d), point 2.2.1 paragraph 17, point
2.4.1 paragraph 19, point 2.4.2 rows 50 and 150, and point 3.2.1 rows 020
and 030 of Annex XVII of Regulation (EU) 680/2014 - ITS on reporting.
Based on these requirements, further guidance is provided below on
required reporting.

1) Securities borrowing for which the securities borrower provides cash
collateral that is in the full availability of the lender (in practice, a
transaction similar to a reverse repo)

Securities lending with cash collateral must be reported (from the securities
lender’s perspective) as “repurchase agreements” in templates F 8.1 of
FINREP in accordance to Annexes III and IV of the ITS on reporting and as
repurchase agreement in template F 32 consistently with Annex XVII,
paragraph 14d as well as point 2.4.2 row 50.

Securities borrowing (from the securities borrower’s perspective) must be
reported as “reverse repurchase loans” in template F 5 of FINREP in
accordance with Annex V, Pat 2, paragraph 41e, As consequence, the
reporting of securities borrowing in template F 32 should be as specified in
Q&A 2014 718:

* The cash granted to the securities lender is disclosed as an unencumbered
loan in {template F 32.01; r010 and r020 or r 100 as applicable; c060};

* The fair-value of the securities borrowed is disclosed as collateral received
in {template F 32.02; r130 and r150 to r230 as appropriate; c010 or c040}
depending on their encumbrance status;

« If the securities borrowed are re-used in a transaction that gives rise to
encumbrance, their fair values must also be disclosed in {template F 32.04;
r010 to r170 as appropriate; c030 and c040} with the respective source of
encumbrance in {template F32.4; r010 to row 170 as appropriate; c010}.
This re-use of the cash collateral does not change the classification of the
loan (to which is associated) as non-encumbered in template F 32.01
Securities borrowing for which the securities borrower provides cash
collateral(i.e. a deposit) that is not in the full availability of the lender In
these transactions the cash amount provided as collateral is a deposit not
transferred between the securities borrower and the securities lender. The
reporting of those transactions depends on whether the cash collateral
(deposit) is located at the borrowing institution or in a third party:

* When the cash collateral is located in the securities borrowing institution,
under the form of a deposit that, although registered in lender’s name, is not
available for the latter and keeps being in the full availability of the borrower
institution, under IFRS the borrower of the securities neither recognises a
loan for the cash posted as collateral nor a liability for the deposit in FINREP
templates, as the cash provided as collateral is never actually transferred to
the securities lender. For the purpose of the reporting on asset
encumbrance, the transaction must be reported in template F 32 as a
securities borrowing for which the borrower pays a fee [see 4) below].

* When the cash collateral is located in the form of a deposit made by the
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securities borrower in a third party, the deposit must be reported by the
securities borrower as a loan, included in the corresponding accounting
portfolio, in the template F 1.1 of FINREP. For the purpose of the reporting
on asset encumbrance, the transaction must be reported in template F 32 as
a securities borrowing in which the securities borrower provides securities
as collateral (see paragraph (3) below).

2) Securities borrowing for which the securities borrower provides securities
or deposits as collateral

The reporting for those transactions from the securities borrower’s
perspective mirror the disclosure from the securities lender’s perspective,
which are specified in paragraph

14d) and paragraph 19 as well as point 2.4.2 row 150 of Annex XVII of the
ITS on reporting. In this transaction, the “securities borrowed” have two
features: (1) they are securities received that can be encumbered in other
transactions and (2) they are a “source of encumbrance” for the securities
pledged as collateral by the borrower. Those two features of the “securities
borrowed” should be disclosed as follows:

* The fair value of the securities borrowed is reported as a source of
encumbrance in {template F 32.04; r120 and r150; c010}

« If the assets pledged as collateral are securities or deposits reported as an
asset of the reporting institution: their carrying amount is reported in
{template F 32.01; any appropriate row; c010} and in {template F 32.04;
r120 and r150; c030}; their fair-value is reported in {template F 32.01; any
appropriate row; c040}

« If the securities or deposit(s) pledged as collateral were themselves
previously received by the reporting institution as collateral, their fair values
are reported in {template F 32.02; r130 and r150 to r230 as appropriate;
c010} and their carrying amount in {template F 32.04; r010; c030 and
c040}. If the securities borrowed are re-used, they are also reported in
{template F 32.04; row 010 to row 170 as appropriate; c030 and c040} with
the matching liabilities, contingent liabilities or securities lent in {template F
32.04; row 010 to row 170 as appropriate; c010}.

3) Securities borrowing without collateral (the borrower pays a fee)
Consistently with paragraph 14d) and paragraph 19 as well as point 2.4.2
row 50 of Annex XVII of the ITS on reporting, the lender shall report an
amount of 0 in {template F 32.04; r010 to r170 as appropriate; c010} and
the carrying amount securities lent in {template F 32.04; r010 to r170 as
appropriate; c030}. In accordance with paragraph 17 of Annex XVII of the
ITS on reporting, the securities borrower shall report the securities obtained
as “collateral received”:

¢ The fair value of the securities borrowed are included in {template F
32.02; r130 and r150 to r230 as appropriate; c010 or c040} depending on
their encumbrance status;

« If the securities borrowed are re-used in a transaction that gives rise to
encumbrance, their fair values are also reported in {template F 32.04; r010




to r170 as appropriate; c030 and c040} with the respective source of
encumbrance in {template F 32.04; r010 to r170 as appropriate; c010}.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicld/2015 185
2

European Banking Authority, 18/06/2021
www.eba.europa.eu

4 0of4


https://www.eba.europa.eu/

