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Question

Internal authorized EAD models may calculate the EAD by means of
several parameters, since the exposure behavior could be explained by
different factors.

Considering that this type of EAD internal model does not estimate a
unique CCF, but rather several factors that are applied to different
exposure components, the consequent approach implemented to report
the CCF in Template C.101,C102 and C.103 has been the following: include
in the field as per C.100 in Annex IV the parameter that, in the internal
EAD formula, is applied to the undrawn amount, in line with the weights
that shall be used to compute the average of the CCF at
counterparty/portfolio level, according to the provision reported in Annex
IV which make reference to art. 166, par 8 of CRR.

Please confirm that this approach is in line with the provision set in ITS as
for Annex IV C.100.

Background on the The ITS Instructions of EBA’s Supervisory Benchmarking, as in Annex IV for
question field C.100, requires that, in order to compute the average CCF at
counterparty/portfolio level (i.e. Template C101, C102 and C103), the
weights that shall be used shall be the amounts to which the CCFs are
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applied in order to obtain the EAD. Internal EAD models that foresee
multiple factors for the computation of the EAD are applied to different
amounts related to the same facility, for instance undrawn amount and
granted amount. The following example shows a possible calculation of
EAD based on authorized Internal models which foresees multiple
parameters: EAD=(p_1*undrawn+ p_2*granted+
p_3*DrawingsAfterDefault+ ...)*add_on As set in Annex IV C.100, in line
with the Article 166 (8) of the Regulation EU No 575/2013 (CRR). which
specifies the undrawn amount as the basis for the EAD computation in
case of above described Internal authorized Model, it has considered the
sole undrawn amount: therefore the parameter reported as CCF (C.100) is
the factor of the EAD formula which is applied to the undrawn amount, i.e.
p_1in the example formula above, weighted to the related portion of
undrawn amount (to which p_1 is applied). This approach would reflect
the EAD internal modelling methodology, strictly based on model
components, thus not including possible add-ons (which could be either
regulatory add-ons or explicit margins of conservatism) applied on the top
of the EAD formula.

EBA answer

In accordance with the instructions for column c0100 of templates C101,
C102, and C103 provided in Annex 4 of Regulation (EU) 2016/2070 (ITS on
Supervisory Benchmarking), institutions shall calculate and report the
weighted average of Credit Conversion Factors (CCFs). The weights to be
used shall be the amounts, to which the CCFs are applied in order to
obtain the EAD.

Based on the reference to Article 166(8) given in Annex 4 and with
reference to Article 4(1)(56) of Regulation (EU) No 575/2013, " CCF' means
the ratio of the currently undrawn amount of a commitment that could be
drawn and that would therefore be outstanding at default to the currently
undrawn amount of the commitment. Also with reference to Article 166(8)
of Regulation (EU) No 575/2013, the relevant amounts are those of the
committed but undrawn facilities mentioned therein.

Therefore, the CCF values that shall be reported for the purpose of the ITS
on benchmarking of internal approaches shall be derived from the final
EAD values as used in the calculation of the RWA and not from particular
components of the estimation model.

Link

https://eba.europa.eu/single-rule-book-ga/qna/view/publicld/2020_5368
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