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Question

Can AT1 instruments include terms whereby an issuer may call an
instrument on any day over a fixed period of time (e.g. six months) before
the first coupon reset date but after five years from date of issuance?
Would the EBA's answer be different for prospective Tier 2 or Article 72b
CRR2 instruments (i.e. TLAC/ MREL eligible liabilities instruments)?

Background on the Some recent AT1 issuances have contained such a continuous call option.
question Other issuers have not included this feature pending EBA confirmation
that the instruments would be eligible for AT1 recognition with such a
feature. This Q&A is intended to provide clarity to the market on the EBA's
position in respect of continuous call options in AT1, Tier 2 and Article 72b
CRR2 instruments.

EBA answer
Article 52(1)(i) of Regulation (EU) No. 575/2013 as amended by Regulation

(EU) 2019/876 (CRR2) requires that the first call of an AT1 instrument may
not occur before five years from date of issuance. The CRR2 does not
prescribe the frequency of subsequent call options. The terms and
conditions of an AT1 instrument can therefore include a daily call option
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for a fixed period of time after the first call date and before the first reset
date, provided that the eligibility criteria set out in points (g) to (k) of
Article 52(1) CRR2 relating to permanence are met.

Given this is a relatively new feature in contracts, institutions should
expect practices around the marketing and exercise of such options to be
carefully assessed by the EBA and relevant competent authorities.

In accordance with Article 28(1) of Commission Delegated Regulation (EU)
No 241/2014 (RTS on Own Funds), institutions should not announce the
call of the instruments before they obtain the prior supervisory approval.
Institutions should not expect the exceptional timeframe for a request for
supervisory permission as specified in Article 31(2) of the RTS on Own
Funds to apply purely because the terms contain a continuous call option.
A continuous call option is not on its own deemed to constitute
“exceptional circumstances” for the purposes of that paragraph. Should
the competent authority grant its permission for the call, the institution
shall deduct the corresponding amount from its AT1 capital in accordance
with Article 28(2) of the RTS on Own Funds.

There is no legal or prudential rationale to have a different treatment for
Tier 2 instruments containing such a feature. Tier 2 instruments may
therefore include continuous call options of the form referred to in the
question, including those exercisable during the instruments’ amortisation
period, provided that the eligibility criteria set out in points (g) to (k) of
Article 63 CRR2 are met.

Similarly, Article 72b CRR2 instruments may contain continuous call
options provided that the eligibility criteria set out in points (g) to (k) of
Article 72b CRR2 are met. The duration of recognition as eligible liabilities
shall be determined in accordance with Article 72c CRR2.

Link

https://eba.europa.eu/single-rule-book-ga/qna/view/publicld/2020_5147
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