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Question
Do AT 1 and Tier 2 instruments issued before 27 June 2019 continue to
qualify as eligible AT 1 / Tier 2 capital despite the fact that it does not
contain an explicit clause on waiver set-off rights in its terms and
conditions, provided it meets all other eligibility criteria?

Equally, does a liability issued before 27 June 2019 continue to qualify as
eligible liabilities instrument despite the fact that it does not contain an
explicit clause on waiver of set-off rights in its terms and conditions,
provided it meets all other eligibility criteria of Article 72b CRR2?

Background on the
question

Several institutions having old disco style issuances that they previously
considered as being fully eligible as AT 1 / Tier 2, have recently changed
this qualification to being eligible AT 1 / Tier 2 only until June 2025 under
the grandfathering provisions of CRR2 (Article 494b(1)/(2) CRR). The
rationale behind this re-classification is that the bonds do not contain
contractual clauses for a waiver of set-off rights.

EBA answer
Article 52(1)(r) and Article 63(p) of Regulation (EU) No. 575/2013 as
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amended by Regulation (EU) 2019/876 (CRR2) require that ‘the
instruments are not subject to set-off or netting arrangements that would
undermine their capacity to absorb losses’. Regarding eligible liabilities
instruments, the same requirement is specified in Article 72b(2)(f) CRR2
stating that ‘the liabilities are not subject to set-off or netting arrangement
that would undermine their capacity to absorb losses in resolution.’

In addition, Article 494b(1) CRR2 specifies that ‘by way of derogation from
Articles 51 and 52, instruments issued prior to 27 June 2019 shall qualify
as Additional Tier 1 instruments at the latest until 28 June 2025, where
they meet the conditions set out in Articles 51 and 52, except for the
conditions referred to in points (p), (q) and (r) of Article 52(1).’ Article
494b(2) CRR2 further specifies that ‘by way of derogation from Articles 62
and 63, instruments issued prior to 27 June 2019 shall qualify as Tier 2
instruments at the latest until 28 June 2025, where they meet the
conditions set out in Articles 62 and 63, except for the conditions referred
to in points (n), (o) and (p) of Article 63’. Article 494b(3) CRR2 specifies that:
‘by way of derogation from point (a) of Article 72a(1), liabilities issued prior
to 27 June 2019 shall qualify as eligible liabilities items where they meet
the conditions set out in Article 72b, except for the conditions referred to
in point (b)(ii) and points (f) to (m) of Article 72b(2)’.

Recital 26 of the CRR2, after recalling this requirement for own funds
instruments and eligible liabilities, states that ‘this should not mean that
the contractual provisions governing the liabilities should contain a clause
explicitly stating that the instrument is not subject to set-off or netting
rights.’

On the basis of Recital 26 CRR2, there is no requirement for instruments’
contractual terms to contain explicit wording precluding set-off or netting
rights for holders.

Consequently, the absence of a clause to this end does not - by itself - lead
to the instruments having to be grandfathered and ultimately disqualified
as AT 1 / Tier 2 capital or eligible liabilities. The instrument concerned
remains eligible, provided that it meets all eligibility criteria set out in
Article 52, Article 63 or Article 72b CRR2, including the effective absence of
set-off or netting arrangements that would undermine their capacity to
absorb losses in resolution, as applicable.

Link https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2020_5146
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