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Subject matter Treatment of Central Bank Overnight deposits in ALMM Template C71
Question

Should central bank fixed term overnight deposits be included within
ALMM Template C71 Row 120 "ALL OTHER ITEMS USED AS
COUNTERBALANCING CAPACITY"?

Background on the The treatment of how central bank overnight deposits in template C66 is
question very clear. However, in template C71 instructions Article 3 states: "The
counterbalancing capacity in C 71.00 shall be the same as that in C 66.01
with the qualification that the assets reported as counterbalancing
capacity for the purposes of C 71.00 shall be unencumbered to be
available for the institution to convert into cash on the reporting reference
date." The issue in our opinion relates to the last sentence of this
instruction. "....available for the institution to convert into cash on the
reporting reference date." Is an overnight fixed term deposit placed with
our central bank considered to be available to convert into cash on the
reporting reference date? On this basis, should Central Bank Overnight
deposits be included or excluded from this template? In contrast, we refer
to the definition of counterbalancing capacity as per EBA “Guidelines on
Liquidity Buffers & Survival periods 09 Dec 09" of which the “liquidity
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buffer” is a component which states: “In the case of compulsory minimum
reserves, banks need to consider the time horizon over which the reserves
may be available. For the shorter time horizon (i.e., at least one week) the
entire O/N cash holdings at central banks, including reserves, can be
included in the liquidity buffer.....

EBA answer

Paragraph 6 of the instructions for completing the concentration of
counterbalancing capacity template (C 71.00) of Annex XX to Regulation
(EU) No 680/2014 (ITS on supervisory reporting), states that
concentrations of counterbalancing capacity with a central bank as issuer
or counterparty shall not be reported in this template except for row 120.
Central bank overnight deposits shall therefore be reported in template C
71.00, row 120 as part of all other items used as counterbalancing
capacity.

In view of the relevant criterion “withdrawable overnight at the latest” an
overnight fixed term deposit at a central bank is part of counterbalancing
capacity and shall be reported in template C 66.00, row 740 as
withdrawable central bank reserves in accordance with instructions for
completing the maturity ladder template (C 66.00) of Annex XXII.

The paragraph 3 of the instructions for filling in C 71.00, which designates
the item as unencumbered and available for the conversion into cash on
the reporting reference date, is met, provided that an overnight deposit at
the central bank is withdrawable (with the accrued interest) at the
beginning of the first business day following the day on which the deposit
was made.

Link

https://eba.europa.eu/single-rule-book-ga/qna/view/publicld/2019_5028
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