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Single Rulebook Q&A

Question ID 2019_5012

Status Final Q&A

Legal act Regulation (EU) No 575/2013 as amended by Regulation (EU) 2019/876
(CRR2)

Topic Supervisory reporting - Liquidity (LCR, NSFR, AMM)

Article 415

Paragraph 3

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Regulation (EU) No 680/2014 - ITS on supervisory reporting of institutions
(as amended)

Article/Paragraph Annex XXV INSTRUCTIONS FOR COMPLETING THE MATURITY LADDER, row
1000

Date of submission 25/11/2019

Published as Final Q&A 11/09/2020

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Credit institution

Subject matter C66: undrawn ECB open market operations backed with pre-positioned
own issuances (retained CB or ABS) as “Undrawn committed facilities
received”.

Question
In the specific case of own issued (Retained Covered Bonds or ABS) pre-
positioned assets in collateral pools with the Central Bank.

Can the amount of additional funding that could be obtained out of such
pre-positioned assets be reported in the counterbalancing section of C66
template in the row 1000 as “Undrawn committed facilities received”?

In particular, undrawn part of ECB open market operations backed but
those assets.

Background on the
question

C66 Maturity ladder ITS (Section 3.6 and 3.7) sets that own issuances shall
not be reported in the counterbalancing capacity. Same ITS in the section
3.8, describes the 3 types of “undrawn credit facilities” with reference in
the of Regulation (EU) No 2015/61, art 14, 16 and 19. Under our analysis
the undrawn part of ECB open market operations backed by pre-
positioned retained own issuances does not fit in any of these 3
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categories. In the Final draft ITS on Supervisory Reporting (EBA-ITS-2017-
01), page 15: “The LCR approach has been taken for the treatment of
assets prepositioned with the central bank, to clarify when the assets
themselves shall be reported or rather the capacity of the facility.” In the
same document, page 94, the EBA analysis on the reporting of row 1000
states: “This row represents a total of the four rows below it. The first
three contain a clear legal reference and the fourth can be considered as a
residual.”

EBA answer
In accordance with the instructions for completing row 1000 (under ID 3.8)
and relevant sub-rows referred to in Annex XXIII to Regulation (EU) No
680/2014 (ITS on supervisory reporting) or completing the C 66.00
maturity ladder template referred to in Annex XXII of the same Regulation,
undrawn committed facilities received may qualify as counterbalancing
capacity for the reporting institution provided that:
(1) the reporting institution has prepositioned assets as collateral that
allows it to draw upon the facilities; and
(2) the assets prepositioned as collateral have not already been reported
by the reporting institution under rows 730 – 990 (under ID 3.1 to ID 3.7)
of the C 66.00 maturity ladder template.
According to the instructions on ID 3.6 Securities and securities flows from
other tradable assets in the form of intragroup or own issuances shall not
be reported in the counterbalancing capacity. Therefore, own issuances
that have been retained do not qualify as assets to be reported under
rows 730 – 990 (under ID 3.1 to ID 3.7). As such, undrawn committed
facilities granted by central banks for which retained own issuances have
been prepositioned as collateral may be eligible for being reported under
row 1000 (under ID 3.8) and the relevant sub-lines of the C 66.00 maturity
ladder template.
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