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Question
1) Can we consider the strong customer authentication (SCA) outsourced
from the issuer of cards to the payer?

2) Is it necessary for the issuer of the cards to perform SCA based on the
elements of identification that are beyond its control?

Background on the
question

Whereas the following transactions having the cumulative characteristics:
- In case of contactless payment (irrespective of the value) executed at a
POS (point of sale); - Payments executed through a mobile device (phone,
watch etc.) - The mobile device is owned by the payer; - The payer enrolls
its cards in an electronic wallet downloaded on the device (e.g. an
application) which is provided by a supplier of such software; - After the
enrolment of cards within the wallet performed by the payer, the issuer of
cards will verify the identity of the cardholder and the link between the
cardholder and the enrolled cards and furthermore authorizes the
enrolment of cards chosen by the payer; - The payer shall establish at the
enrolment moment the security elements needed for the payments (e.g.
device lock screens, fingerprint, face ID, passcode of the
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phone/application etc.), hereinafter referred as ‘’elements of
identifications’’; - The payer is the only one able to set up its own method
of identification and verification for authorization of payments with one of
the elements of identifications mentioned above; - The payer is the only
one able to change the settings of the above mentioned elements of
identifications due to the fact that has the control of his own device; - The
elements of identifications are hosted in the mobile device’ memory and
are beyond the control of the issuer of cards.

EBA answer
Article 97(1) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) requires payment service
providers (PSPs) to ‘apply strong customer authentication where the
payer:

(a) accesses its payment account online;

(b) initiates an electronic payment transaction;

(c) carries out any action through a remote channel which may imply a risk
of payment fraud or other abuses.’

Article 4(29) of PSD2 defines authentication as ‘a procedure which allows
the payment service provider to verify the identity of a payment service
user or the validity of the use of a specific payment instrument, including
the use of the user’s personalised security credentials’.

The Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389 introduces several
exemptions from the application of strong customer authentication (SCA)
under Articles 11 – 18 of the Delegated Regulation, such as Article 11
exemption on the contactless payments at point of sale.

In relation to the above, unless the exemption under Article 11 of the
Delegated Regulation or another exemption from the application of SCA
applies, payment service providers (PSPs) should apply SCA to contactless
payments at a point of sale terminal executed via a mobile device.

Q&A 2018_4047 clarified that issuing PSPs may (i) use third party
technology, such as a smartphone fingerprint reader, to support SCA and
to ensure they fulfill all the security measures established in the Delegated
Regulation (EU) 2018/389 or (ii) outsource the execution of SCA to a third
party in compliance with the general requirements on outsourcing,
including the requirements in the EBA Guidelines on Outsourcing
arrangements (EBA/GL/2019/02). This Q&A further clarified ‘the
responsibility for compliance with SCA cannot be outsourced from PSPs to
third parties and that PSPs remain fully responsible for the compliance
with the requirements in the Delegated Regulation.’

With regard to the above, while the PSP may outsource the execution of
SCA to a third party, this does not include the payer of the payment
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transaction, since, in accordance with Article 4(29) of PSD2, authentication
is a procedure verifying the identity of the payment service user and
consequently cannot be managed by the payment service users
themselves, including because this would give rise to security risks, such
as identity theft and fraud.

Q&A 2018_4047, Q&A 2019_4560 and Q&A 2019_4651 provide further
details on the use of SCA elements stored on authentication devices.

Link https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2019_4937
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