
1 of 2

Single Rulebook Q&A

Question ID 2019_4910

Status Final Q&A

Legal act Directive 2015/2366/EU (PSD2)

Topic Strong customer authentication and common and secure communication
(incl. access)

Article 97

Paragraph 1

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Regulation (EU) 2018/389 - RTS on strong customer authentication and
secure communication

Article/Paragraph 4

Date of submission 12/09/2019

Published as Final Q&A 25/09/2020

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Credit institution

Subject matter Authentication code

Question
Is an extra strong customer authentication (SCA) required, after logging in
(with or without SCA) in the mobile application, to initiate the provisioning
step to add the customers card to a third party wallet (e.g. Apple or
Google pay)?

Background on the
question

For example: A customer logs in to the mobile application with username
& password (knowledge) + SMS One Time Password (possession). Once in
his mobile banking environment he looks at his statements. Within that
same session (that ends after 5 minutes inactivity) the customer selects
the option to add the card to a third party wallet (in app provisioning). At
this step is an extra SCA required?

EBA answer
Article 97(1) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) states that payment service
providers (PSPs)  “shall apply strong customer authentication (SCA) where
the payer:

(a) accesses its payment account online;

(b) initiates an electronic payment transaction;
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(c) carries out any action through a remote channel which may imply a risk
of payment fraud or other abuses.”

Adding a payment card to a digital wallet is an action which may imply a
risk of payment fraud or other abuses and thus would require the
application of SCA. This means that, in the case described by the
submitter, the payer would need to apply SCA for accessing its payment
account via its mobile application, and apply a second SCA when adding
the payment card to a digital wallet.

Q&A 2018_4141 clarified that, when initiating a payment while within the
same session in which SCA was performed to access account data, one of
the elements used at the time the customer accessed its payment account
online (including via a mobile app) may be reused in compliance with
Article 4 of the Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389, provided
that the other element of SCA is carried out at the time the payment is
initiated and the dynamic linking element required under Article 97(2)
PSD2 (for remote payment transactions) is present and linked to that
latter element.

Further, the principle set out in Q&A 2018_4141 may be applied in the
specific case described by the submitter. This means that one of the
authentication elements used for accessing the payment account (via the
mobile app) may be reused when adding the payment card to a digital
wallet within the same session and within the same app, provided that the
requirements of Articles 4, 6, 7, 8 and 9 of the Delegated Regulation are
met.

Link https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2019_4910
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