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Question
The classification of investment funds (collective investment undertakings)
in FINREP table F 1.1 is not clear as there seems to be a contradiction
between the reference to IAS 32 on the one side and Annex V on the other
side. Should investment funds be treated as debt or as equity?

Background on the
question

There is a reference to IAS 32.11 for “Equity instruments” of rows r070,
r097, r142 c010 in FINREP table F 1.1. As “puttable instruments” according
to IAS 32 investment funds (CIUs) should in IFRS 9 be treated as debt and
not as equity instrument. In contradiction to the reference 32.11 Annex V
Part 3 table 2 point (n) clearly states that collective investment
undertakings should be treated as equity instruments in FINREP Annex III
and IV. Furthermore there are references for debt securities in table F 1.1
to Annex V Part 1.31, which refers to ECB BSI Regulation, where CIUs are
not classified as debt securities but as equities. The classification of
investment funds as collective investment undertakings either as debt
instrument or as equity instrument is unclear based on these references.

EBA answer
Part 3 table 2 point (n) of Annex V to Regulation (EU) No 680/2014 (ITS on
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supervisory reporting) states that: “Investments in CIU shall be classified
as Equity instruments in FINREP, regardless of whether the CRR allows
look-through”.
Furthermore FINREP definition for “Debt instruments” refers to BSI
definition that does not include CIUs.
Based on the above, CIUs shall be reported as equity instruments in
FINREP.
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