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Question

Should collateral swaps that produce an outflow, where the counterparty
is the credit institution’s domestic central bank, be subject to 0% outflow
rate as per the general remarks?

Background on the The general remarks of the updated ITS for LCR reporting (ITS on
question Supervisory Reporting amendments with regards to COREP LCR') state
that: ‘2. Collateral swap transactions that mature within the next 30
calendar days shall lead to an outflow if the asset borrowed is subject to a
lower haircut under Chapter 2 of Commission Delegated Regulation (EU)
2015/61 than the asset lent... In the case that the counterparty is the
credit institution’s domestic central bank, the outflow rate to be applied to
the market value of the asset borrowed shall be 0%.' The template
(‘ANNEX XXIV - REPORTING ON LIQUIDITY’) C.75, includes non 0% weights
in the ‘standard weights' column for collateral swap outflows in section 1
(‘TOTAL COLLATERAL SWAPS (counterparty is central bank)) For example:
C75 Row 0200 - Extremely high quality (Level 1) covered bonds are lent
and Level 1 assets (excl. EHQ covered bonds) are borrowed, should result
in a 0% outflow under point 2 of the general remarks, but the template
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shows 0.07 (7%) as the standard weight, as if the counterparty were not
the central bank. Does the standard weight remain as 7% to account for
potential transactions with a different central bank than the firm’s
domestic central bank? This is not in line with the reporting of similar
outflows in C.73 for repos conducted with central banks, where the
standard weight is set at 0%. If this is the case, we believe it is better to
report non domestic central bank collateral swaps (i.e. non 0% outflow
collateral swaps with central banks) in section 2 of C.75 to avoid weighted
average outflow rates in section 1.

EBA answer

In accordance with Annex XXV of amended Regulation (EU) No 680/2014,
credit institutions will have to distinguish in template C 75.01 between
collateral swaps undertaken with central banks (under row 0010 - ID 1 and
relevant sub-items) and those undertaken with other counterparties
(under row 1370 - ID 2 and relevant sub-items). In the case of collateral
swaps undertaken with central banks (row 0010 - ID 1 and relevant sub-
items), credit institutions will have to report both, collateral swaps
undertaken with their domestic central bank and those undertaken with
other central banks, potentially resulting in weighted average outflow
rates (to be reported under column 0060) which may differ from the
standard weights set out in column 0050 of supervisory reporting
template C 75.01. The same ‘averaging’ approach is to be applied in
supervisory reporting template C 73.00 with regard to the reporting of
secured funding transactions with central banks.

Link

https://eba.europa.eu/single-rule-book-ga/-/gna/view/publicld/2019_4879
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