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Question
Please clarify under what circumstances Article 4 Paragraph 3(a) of the
Regulation (EU) 2018/389 – RTS on SCA and SC might it be impossible to
apply in remote authentication where SMS based One time passwords
(OTPs) are used as the authentication method.

Background on the
question

I wish to clarify my interpretation of Article 4 Paragraph 3(a) of the
Regulation (EU) 2018/389 – RTS on SCA and SC. This is because the failure
to generate an authentication code will always show that the knowledge
element of the authentication (the customer’s ID and Password
combination) will be exposed to an attacker The common interpretation of
Article 4 Paragraph 3(a) is that it is referring to what is often called in the
information security community as preventing “verbose reporting”. In
other words preventing extraneous detail being presented on a failed log-
on that might impart information to an attacker to refine his attack. As I
stated this is a sound control to have in most computer systems during a
log-on process. The reason that implementing SMS based OTP may find it
impossible to meet this article is that it must be a two step process. One
can never make SMS OTP a single authentication step where both
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knowledge and Authentication Code are presented at the same time. In
the first step there is some form of authentication based on an ID and
password before the SMS OTP is sent to the customer. This is necessary
because the entity authenticating the customer first needs to conduct an
internal look-up to recover the user’s mobile telephone number that has
been registered for that account in order to send the SMS OTP
authentication code to that user. Therefore the entire authentication
exchange taking place fails to meet the intent of this article because the
attacker will gather information during his attack; namely that the ID and
password combination are in sufficient for him to be sent an
authentication code. However it is true to say that an SMS OTP
authentication solution can met the intent of this article for the initial ID
and password check to request an SMS OTP authentication code.

EBA answer
In accordance with Article 4(a) of the Commission Delegated Regulation
(EU) 2018/389, “where payment service providers apply strong customer
authentication [SCA] in accordance with Article 97(1) of Directive (EU)
2015/2366, the authentication shall be based on two or more elements
which are categorised as knowledge, possession and inherence and shall
result in the generation of an authentication code”.

Article 4(3)(a) of the Delegated Regulation  further provides that payment
service providers shall ensure that “where the authentication for remote
access, remote electronic payments and any other actions through a
remote channel which may imply a risk of payment fraud or other abuses
has failed to generate an authentication code for the purposes of
paragraph 1, it shall not be possible to identify which of the elements
referred to in that paragraph was incorrect.”

Q&A 2018_4041 clarified the application of Article 4(3)(a) of the Delegated
Regulation, in particular that payment service providers should not
provide any indication on which element was incorrect. This also applies
to the case described by the submitter with a two-step authentication
process based on a password, as a knowledge element, and an SMS OTP
evidencing the possession element.
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