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Subject matter Scrip-dividends at investors’ discretion

Question
Can Article 2(10) of the Commission delegated regulation 241/2014 be
applied in case the holder of the CET1 instruments has the option to
decide whether to receive the dividends in cash or in shares?

Background on the
question

Some institutions provide their shareholders with the option to elect
whether to receive the dividends in shares or in cash. Those institutions
claim that the provision of Article 2(10) can be applied given that - based
on past evidence - a certain percentage of shareholders always decide to
receive shares and that therefore this amount of dividends should not be
deducted from the interim profits.

EBA answer
Article 2(10) of the Commission Delegated Regulation 241/2014 (“RTS on
Own Funds”) provides that the amount of foreseeable dividends to be
paid in a form that does not reduce the amount of CET1 items (such as
scrip-dividends) shall not be deducted from the interim or year-end profits
to be included in CET1 items.  According to Article 2, paragraphs (4), (5)
and (7) of the RTS on Own Funds, “the amount of foreseeable dividends to
be deducted […] shall equal the amount of interim or year-end profits
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multiplied by the dividend payout ratio” and the dividend payout ratio is
calculated based on the approved dividend policy of the institution or, in
the absence of such dividend policy, based on past dividend payout ratios.

Where the shareholder has, according to the articles of association or the
approved dividend policy, the option to elect whether to receive the
dividends in shares or in cash, the institution must look at past dividend
payments and the form of those payments (i.e. shares or cash).  The
derogation from deduction provided in Article 2(10) of the RTS on Own
Funds shall apply to the foreseeable dividend, which, based on past
dividend payments, is made in shares only.

In any event, in accordance with Article 26(2)(b) of Regulation (EU) No
575/2013 as amended by Regulation (EU) 2019/876 (CRR2) and Article
2(11) of the RTS on Own Funds, the institution must demonstrate to the
satisfaction of the competent authority that any foreseeable dividend has
been deducted and that such deductions have been made before the
inclusion of the interim or year-end profit in CET1.

Link https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2019_4732
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