EUROPEAN

o8 Single Rulebook Q&A

Question ID 2019 4666

Status Final Q&A

Legal act Regulation (EU) No 575/2013 as amended by Regulation (EU) 2019/876
(CRR2)

Topic Credit risk

Article 123

Paragraph -

Subparagraph -

COM Delegated or EBA/GL/2016/07 - Guidelines on the application of the definition of default

Implementing under Article 178 CRR

Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Article/Paragraph No applicable

Date of submission 11/04/2019

Published as Final Q&A 09/10/2020

Disclose name of No
institution / entity

Type of submitter Credit institution
Subject matter Absolute materiality threshold for Retail based on the new RTS
Question

How to apply Article 123(c) CRR to set the absolute component of the
materiality threshold in the case of transition of exposures to or from

Retail.
Background on the The question is on the application of Definition of Default and in particular
question on the threshold used for DoD for retail exposures. Article 1(4) of RTS

2018/171 on the materiality threshold for credit obligations past due
under Article 178 of Regulation (EU) No 575/2013 (CRR) references Article
123 CRR for the definition of retail or institutions that apply the
Standardised Approach and, hence, the 100 EUR vs 500 EUR minimum
amount (i.e. absolute component). Article 123 CRR lists a number of
conditions that must be met in order for an exposure to be classified as
Retail. Given that according to paragraph (c) the classification depends on
the total exposure to a group of connected clients, it is not clear how this
should be applied to set the absolute component of the materiality
threshold in the case of transition of exposures to or from Retail, as
defined in Article 123. There are cases when it is unclear how to apply the
materiality threshold for all exposures, at any point in time, in accordance
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with the classification of an obligor as retail or as corporate, in particular
when the exposures are to a group of connected clients. For example: 1:
an exposure of 500,000 Euro to a natural person, classified as retail on a
standalone basis, but part of a group of connected clients with an overall
exposure of over 1 million; 2: a similar case to example 1, but where the
retail client's exposure is 20,000 Euro and the client has 200 Euro past
due, which is 1% and above 100 EUR; 3: a similar type of client as above
with an exposure of 30,000 Euros fully secured by a mortgage 4: a group
of connected clients with a total exposure of 1.5 million Euros, of which
700,000 fully and completely secured on residential property collateral.
One of the clients in this group has an exposure of 20,000 EUR. It is
unclear whether this exposure would qualify as retail, as the unsecured
part is below 1 million. Also, it is unclear what would happen if the
collateral becomes ineligible.

EBA answer
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For all past-due exposures, at any point in time, the materiality threshold
should be applied in accordance with the current classification of an
obligor as retail or as non-retail.

Where a client is part of a group of connected clients, the total amount
owed for the purpose of classification as retail under Article 123(c) of
Regulation (EU) No 575/2013 as amended by Regulation (EU) 2019/876
(CRR2) is calculated at the level of the group of connected clients .
Conversely, the materiality threshold for the purpose of the default
definition under Articles 127 and 178 CRR is assessed separately at the
level of each individual obligor or, where applicable, separately at the level
of each individual credit facility of such obligors.

Moreover, pursuant to paragraph 61 of the EBA Guidelines 2016/07 on the

application of the definition of default under Article 178 of Regulation (EU)

No 575/2013, when specifying the criteria for unlikeliness to pay,
institutions should take into consideration the relations within the groups
of connected clients as defined in Article 4(1)(39) CRR2. In particular,
institutions should specify in their internal policies when the default of
one obligor within the group of connected clients has a contagious effect
on other entities within this group. Such specifications should be in line
with the appropriate policies for the assignment of exposures to individual
obligor to an obligor grade and to groups of connected clients in
accordance with Article 172(1)(d) CRR2 and with EBA Guidelines 2017/15
on connected clients. Where such criteria have not been specified for a
non-standard situation, in the case of default of an obligor that is part of a
group of connected clients, institutions should assess the potential
unlikeliness to pay of all other entities within this group on a case-by-case
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basis.

In addition, as clarified in paragraph 86 and following of the EBA
Guidelines 2016/07 on the application of the definition of default under
Article 178 of Regulation (EU) No 575/2013, institutions that use the
Standardised Approach may apply the definition of default at the level of
an individual credit facility. Institutions that use the Standardised
Approach may apply this treatment for all exposures that meet the criteria
specified in Article 123 CCR2, even where some of those exposures have
been assigned to a different exposure class for the purpose of assigning a
risk weight, such as exposures secured by mortgages on immovable
property. The level of application of the definition of default should then
be consistently used for all retail exposures, unless other approach is well
justified by internal risk management practices (as clarified in paragraph
88 of the EBA Guidelines 2016/07).

On how to calculate the total amount owed to the institution by an obligor
and parent undertakings and its subsidiaries under Article 123(c) CRR2 in
order to determine whether an exposure can be classified as Retail under
the Standardised Approach, see also Q&A 4012.

Link

https://eba.europa.eu/single-rule-book-ga/-/gna/view/publicld/2019_4666
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