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Acronyms and definitions used 

CCP Central Counterparty 

EMIR European Market Infrastructures Regulation – Regulation (EU) 

648/2012 of the European Parliament and Council 

ESMA The European Markets and Securities Authority 

MiFID I Markets in Financial Instruments Directive – Directive 2004/39/EC of 

the European Parliament and of the Council 

MiFID II Markets in Financial Instruments Directive (recast) – Directive 

2014/65/EU of the European Parliament and of the Council  

MiFIR Markets in Financial Instruments Regulation – Regulation 600/2014 of 

the European Parliament and of the Council 

NCA   National Competent Authority 

OTF   Organised Trading Facility 

Q&A   Question and answer 

RTS   Regulatory Technical Standards 

RTS on STP Commission Delegated Regulation (EU) 2017/582 specifying the 

obligation to clear derivatives traded on regulated markets and timing 

of acceptance for clearing 
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Introduction 

Background 

The final legislative texts of Directive 2014/65/EU1 (MiFID II) and Regulation (EU) No 600/20142 (MiFIR) 

were approved by the European Parliament on 15 April 2014 and by the European Council on 13 May 

2014. The two texts were published in the Official Journal on 12 June 2014 and entered into force on 

the twentieth day following this publication – i.e. 2 July 2014. 

Many of the obligations under MiFID II and MiFIR were further specified in the Commission Delegated 

Directive3 and two Commission Delegated Regulations4 5, as well as regulatory and implementing 

technical standards developed by the European Securities and Markets Authority (ESMA).  

MiFID II and MiFIR, together with the Commission delegated acts as well as regulatory and 

implementing technical standards will be applicable from 3 January 2018.  

Purpose 

The purpose of this document is to promote common supervisory approaches and practices in the 

application of MiFID II and MiFIR in relation to post trading topics. It provides responses to questions 

posed by the general public, market participants and competent authorities in relation to the practical 

application of MiFID II and MiFIR.  

The content of this document is aimed at competent authorities and market participants by providing 

clarity on the application of the MiFID II and MiFIR requirements.  

The content of this document is not exhaustive and it does not constitute new policy. 

Status  

The question and answer (Q&A) mechanism is a practical convergence tool used to promote common 

supervisory approaches and practices under Article 29(2) of the ESMA Regulation6.   

Due to the nature of Q&As, formal consultation on the draft answers is considered unnecessary. 

However, even if Q&As are not formally consulted on, ESMA may check them with representatives of 

                                                

1 Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 on markets in financial instruments and 
amending Directive 2002/92/EC and Directive 2011/61/EU. 
2 Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 on markets in financial instruments 
and amending Regulation (EU) N0 648/2012. 
3 Commission Delegated Directive (EU) 2017/593 of 7 April 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament 
and of the Council with regard to safeguarding of financial instruments and funds belonging to clients, product governance 
obligations and the rules applicable to the provision or reception of fees, commissions or any monetary or non-monetary benefits 
(OJ L 87, 31.3.2017, p. 500–517). 
4 Commission Delegated Regulation (EU) 2017/565 of 25 April 2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European 
Parliament and of the Council as regards organisational requirements and operating conditions for investment firms and defined 
terms for the purposes of that Directive (OJ L 87, 31.3.2017, p. 1–83). 
5 Commission Delegated Regulation (EU) 2017/567 of 18 May 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European 
Parliament and of the Council with regard to definitions, transparency, portfolio compression and supervisory measures on product 
intervention and positions (OJ L 87, 31.3.2017, p. 90–116). 
6 Regulation (EU) No 1095/2010 of the European Parliament and of the Council of 24 November 2010 establishing a European 
Supervisory Authority (European Securities and Markets Authority), amending Decision No 716/2009/EC and repealing 
Commission Decision 2009/77/EC Regulation (OJ L 331, 15.12.2010, p. 84). 
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ESMA’s Securities and Markets Stakeholder Group, the relevant Standing Committees’ Consultative 

Working Group or, where specific expertise is needed, with other external parties.  

ESMA will periodically review these Q&As on a regular basis to update them where required and to 

identify if, in a certain area, there is a need to convert some of the material into ESMA Guidelines and 

recommendations. In such cases, the procedures foreseen under Article 16 of the ESMA Regulation will 

be followed.  

Questions and answers  

This document is intended to be continually edited and updated as and when new questions are 

received. The date on which each section was last amended is included for ease of reference.  
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Questions and answers  

 

Straight through processing (STP) 

[Last update: 9 October 2017] 

 

STP Question 1 [Last update: 09/10/2017] 

Under Article 2(1) of Commission Delegated Regulation (EU) 2017/582, in the context of trading venue 

members/participants entering into trades on behalf of their clients, condition (c) requires that the rules 

of the trading venue provide that the client becomes counterparty to the cleared derivative transaction, 

pursuant to direct or indirect clearing arrangements. What should trading venues rules include in order 

to meet this condition? 

STP Answer 1 

In order to meet condition (c) of Article 2(1) of Commission Delegated Regulation EU 2017/582, a trading 

venue’s rules should provide that, in order to enter into trades on behalf of clients on the venue, a 

member/participant must be satisfied that such clients have direct or indirect clearing arrangements to 

become counterparty to the cleared transaction resulting from that trade. 

 

Indirect clearing  

[Last update: 14 December 2017] 

 

Indirect clearing Question 1 [Last update 14 December 2017] 

Article 4(2)(b) of RTS 2017/2154 – Segregation level for indirect clearing accounts  

*new* In the event of a clearing member default, is it permissible for a CCP to liquidate all of the collateral 

recorded in all the gross omnibus indirect client accounts (referred to in paragraph 2(b)) together and 

apply the resulting sum collectively in order to cover losses or to enable the netting of positions across 

different accounts? 

Indirect clearing Answer 1 

*new* No, Article 4(4)(b) of the Indirect Clearing RTS requires that a clearing member shall open and 

maintain in the CCP a segregated account for the exclusive purpose of holding the assets and positions 

of indirect clients of each client held by the clearing member in an account as referred to in paragraph 

2(b). Therefore, a clearing member would have to open a separate account at the CCP for each client’s 

pool of Indirect Clients who have elected the account referred to in paragraph (2)(b).  

In the event of a clearing member default, Recital 6 of the Indirect Clearing RTS provides that indirect 

clients’ assets and positions which are held in an indirect clearing account, including gross omnibus 

accounts referred to in Article 4(2)(b), may still be exposed to the losses of another indirect client within 
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the same account. However, to the extent a clearing member has opened at the CCP several gross 

omni-bus indirect client accounts referred to in Article 4(2)(b) for each of its clients, positions recorded 

in those different gross omnibus indirect client accounts at the CCP may not be netted against each 

other and assets covering the positions in one of these gross omnibus indirect client accounts may not 

be ex-posed to losses connected to positions held in a different account. 

 


