
 

  03 October 2016 | ESMA/2016/1424 

 

  

Questions and Answers 
On MiFID II and MiFIR transparency topics 

 



 
 

 

 

 

ESMA • CS 60747 – 103 rue de Grenelle • 75345 Paris Cedex 07 • France • Tel. +33 (0) 1 58 36 43 21 • www.esma.europa.eu 

 2 

Date: 03 October 2016 

ESMA/2016/1424 

 

 



 
 

 

 

3 

Table of Contents 

Table of questions ................................................................................................................. 5 

1 Introduction .................................................................................................................... 6 

2 The double volume cap mechanism [Last update: 03/10/2016] ...................................... 8 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  



 
 

 

 

4 

Acronyms and definitions used 

DVC   Double Volume Cap 

ESMA   The European Markets and Securities Authority 

ETF   Exchange Traded Fund 

MiFID I Markets in Financial Instruments Directive – Directive 

2004/39/EC of the European Parliament and of the Council 

MiFID II Markets in Financial Instruments Directive (recast) – Directive 

2014/65/EU of the European Parliament and of the Council  

MiFIR Markets in Financial Instruments Regulation – Regulation 

600/2014 of the European Parliament and of the Council 

MTF   Multilateral Trading Facility 

Q&A   Question and answer 

RTS   Regulatory Technical Standards 

RM   Regulated Market 
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1 Introduction 

Background 

The final legislative texts of Directive 2014/65/EU1 (MiFID II) and Regulation (EU) No 600/20142 

(MiFIR) were approved by the European Parliament on 15 April 2014 and by the European 

Council on 13 May 2014. The two texts were published in the Official Journal on 12 June 2014 

and entered into force on the twentieth day following this publication – i.e. 2 July 2014. 

Many of the obligations under MiFID II and MiFIR were further specified in the Commission 

Delegated Directive3 and two Commission Delegated Regulations4 5, as well as regulatory and 

implementing technical standards developed by the European Securities and Markets 

Authority (ESMA).  

MiFID II and MiFIR, together with the Commission delegated acts as well as regulatory and 

implementing technical standards will be applicable from 3 January 2018.  

Purpose 

The purpose of this document is to promote common supervisory approaches and practices in 

the application of MiFID II and MiFIR in relation to transparency topics. It provides responses 

to questions posed by the general public, market participants and competent authorities in 

relation to the practical application of MiFID II and MiFIR.  

The content of this document is aimed at competent authorities and firms by providing clarity 

on the application of the MiFID II and MiFIR requirements.  

The content of this document is not exhaustive and it does not constitute new policy. 

Status  

                                                

1 Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 on markets in financial instruments and 
amending Directive 2002/92/EC and Directive 2011/61/EU. 
2 Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 on markets in financial instruments 
and amending Regulation (EU) N0 648/2012. 
3 Commission Delegated Directive of 7.4.2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council 
with regard to safeguarding of financial instruments and funds belonging to clients, product governance obligations and the rules 
applicable to the provision or reception of fees, commissions or any monetary or non-monetary benefits. The Commission 
Delegated Directive was published on 7 April 2016 and no objection has been expressed by the European Parliament or the 
Council on the MiFID II Delegate Directive and Delegated Regulation within the period set in Article 89 of MiFID II. 
4 Commission Delegated Regulation of 25.4.2016 supplementing Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the 
Council as regards organisational requirements and operating conditions for investment firms and defined terms for the purposes 
of that Directive. The Commission Delegated Regulation was published on 25 April 2016 and no objection has been expressed 
by the European Parliament or the Council on the MiFID II Delegate Directive and Delegated Regulation within the period set in 
Article 89 of MiFID II. 
5 Commission Delegated Regulation of 18.5.2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and 
of the Council with regard to definitions, transparency, portfolio compression and supervisory measures on product intervention 
and positions. The Commission Delegated Regulation was published on 18 May 2016 and no objection has been expressed by 
the European Parliament or the Council on the MiFID II Delegate Directive and Delegated Regulation within the period set in 
Article 50 of MiFIR. 
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The question and answer (Q&A) mechanism is a practical convergence tool used to promote 

common supervisory approaches and practices under Article 29(2) of the ESMA Regulation6.   

Due to the nature of Q&As, formal consultation on the draft answers is considered 

unnecessary. However, even if Q&As are not formally consulted on, ESMA may check them 

with representatives of ESMA’s Securities and Markets Stakeholder Group, the relevant 

Standing Committees’ Consultative Working Group or, where specific expertise is needed, with 

other external parties.  

ESMA will periodically review these Q&As on a regular basis to update them where required 

and to identify if, in a certain area, there is a need to convert some of the material into ESMA 

Guidelines and recommendations. In such cases, the procedures foreseen under Article 16 of 

the ESMA Regulation will be followed.  

Questions and answers  

This document is intended to be continually edited and updated as and when new questions 

are received. The date on which each section was last amended is included for ease of 

reference.  

  

                                                

6 Regulation (EU) No 1095/2010 of the European Parliament and of the Council of 24 November 2010 establishing a European 
Supervisory Authority (European Securities and Markets Authority), amending Decision No 716/2009/EC and repealing 
Commission Decision 2009/77/EC Regulation, 15.12.2010, L331/84. 
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2 The double volume cap mechanism [Last update: 

03/10/2016] 

 

Question 1 [Last update:03/10/2016] 

What are the necessary adjustments to data on MiFID I waivers (shares traded only on 

regulated markets/shares traded on regulated markets and MTFs) in respect of the DVC?  

What is the volume traded under the waivers to be reported in the year before the application 

of MiFIR? 

Answer 1 

According to recital 11 of draft RTS 37 trading venues should base their report on the adjusted 

volumes of trading executed under equivalent waivers granted under Directive 2004/39/EC of 

the European Parliament and of the Council and Commission Regulation (EC) No 1287/2006 

(MiFID I). 

In particular, Article 5 of MiFIR caps the trading executed under: 

i. systems matching orders based on a trading methodology by which the price is deter-

mined in accordance with a reference price; and 

ii. negotiated transactions in liquid instruments carried out under limb (i) of Article 4(1)(b) of 

MiFIR. 

With regard to the reference price waiver, the requirement under MiFID I that the reference 

price must be widely published and regarded as reliable has been maintained under MiFIR. 

The only difference is that such elements are codified as an implementing measure under 

MiFID I (in Article 18(1)(a) of MiFID I implementing regulation8) whereas they are part of the 

Level 1 text of MiFIR. 

Furthermore, compared to MiFID I, MiFIR narrows down the set of eligible prices that can be 

used by those reference price systems in two different ways. 

First, any reference price can only be either: 

                                                

7 Please note that, for ease of reference, RTS have been numbered in this document in accordance with the numbering used in 
the package sent by ESMA to the Commission in September 2015 (ESMA/2015/1464). Readers are nevertheless invited to consult 
the Commission and European Parliament websites for more updated versions of those RTS. 
8 Commission Regulation (EC) No 1287/2006 of 10 August 2006 implementing Directive 2004/39/EC of the European Parliament 
and of the Council as regards recordkeeping obligations for investment firms, transaction reporting, market transparency, 
admission of financial instruments to trading, and defined terms for the purposes of that Directive. 
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i. the midpoint within the current bid and offer prices of the most relevant market in terms of 

liquidity or the market where the financial instrument in question was first admitted to 

trading; or 

ii. the opening or closing price of the relevant trading session if the trading occurs outside 

the continuous trading phase. 

Second, any reference price can only be derived from the most relevant market in terms of 

liquidity or the market of first admission of the financial instrument. 

Taking note of those differences ESMA considers that for properly implementing the double 

volume cap from 3 January 2018 all transactions executed in 2017 in accordance with 

reference price waivers granted under MiFID I should be included in the numerator for the 

purposes of the double volume cap calculations as per Article 5 of MiFIR.  

With regard to the negotiated transactions waivers, in comparison to MiFID I, negotiated 

transactions are subject to some restrictions on admissible execution prices depending on the 

type of the transaction and the trading characteristics of the financial instrument being traded. 

In particular: 

i. Negotiated transactions which are subject to conditions other than the current market price 

can be executed at any price in accordance with the rules of the trading venue. 

ii. Negotiated transactions which are subject to the current market price must instead comply 

with price conditions as specified below: 

a. for liquid financial instruments negotiated transactions must be executed within the 

spread - negotiated transactions falling under this limb are subject to the double 

volume cap (DVC) mechanism. 

b. for illiquid financial instruments negotiated transactions can be executed at any price 

falling within a certain percentage of a suitable reference price provided both the 

reference price and the percentage are set in advance by the system operator. 

With respect to the negotiated transactions trading venues are required to properly identify, to 

the extent possible, transactions under the negotiated transaction waiver volume comparable 

to point (a) above which are the only negotiated transactions covered by the DVC mechanism. 

Therefore, ESMA considers that all transactions executed under the MiFID I negotiated trade 

waivers in liquid shares should count towards the double volume cap and should be reported 

by trading venues for the purpose of the double volume cap calculations. However, the 

calculation should exclude negotiated transactions in liquid shares subject to conditions other 

than the current market price executed in accordance with Article 18(b)(ii) of MiFID I 

implementing regulation.   

Transactions executed on the basis of two orders benefitting from the large in scale waiver 

should not count towards the volumes calculated under the reference price and the negotiated 

trade waiver.  
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Question 2 [Last update:03/10/2016] 

How would the double volume cap be applied from January 2018 in relation to financial 

instruments (shares traded only on MTFs, depositary receipts, ETFs, certificates) which 

currently do not operate under any waiver? 

Answer 2 

Article 5(4) of MiFIR requires ESMA to publish the total volume of Union trading per financial 

instrument and the percentage of trading in a financial instrument carried out under the 

reference price waiver and for negotiated transactions under Article 4(1)(b)(i) in the previous 

12 months.  

Concerning the total volume of Union trading per financial instrument, ESMA will publish the 

volume traded on all EU venues over the last 12 months.  

Concerning the percentage of trading in a financial instrument carried out under the reference 

price waiver and the negotiated transactions waiver, two scenarios need to be distinguished: 

i. Prior to the date of application of MiFID II/MiFIR: The pre-trade transparency requirements 

of MiFID I, and therefore also the possibility to benefit from MiFID waivers, apply only to 

shares admitted to trading on regulated markets. While MiFID II/MiFIR extend the 

transparency regime to other equity-like instruments and to shares traded only on MTFs, 

these instruments until the date of application of MiFID II/MiFIR do not have any formally 

approved waivers. Therefore, the volume traded under MiFID waivers for those 

instruments not covered by the scope of the MiFID I pre-trade transparency regime (the 

numerator) will be zero for the monitoring period starting one year before the date of 

application of MiFID II/MiFIR.  

ii. After the date of application of MiFID II/MiFIR: With the application of MiFID II/MiFIR equity 

and equity-like instruments newly covered by the MiFIR transparency provisions can have 

formally approved waivers. For the purpose of performing the calculations for determining 

the percentage of trading in a financial instrument under the relevant waivers, ESMA will 

accumulate for the volume traded under any waivers on a venue/all EU venues (the 

numerator) the trading under the reference price and negotiated transactions waivers over 

the first 12 months. This means that at the end of the first month after the date of the 

application of MiFID II/MiFIR in 2018, the trading under the waivers will cover a period of 

one month. At the end of the second month after the date of application of MiFID II/MiFIR, 

the trading under the waivers will cover a period of two months, and so forth until a 12-

month period is covered.  

The applicable denominator (volume traded on all EU venues) will be based on the traded 

volumes of the previous 12 months at each point in time.  
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ESMA considers that this calculation method reflects the co-legislators’ intention to at all points 

in time cover the actual volumes traded under MiFID approved waivers in the numerator and 

compare it to total trading in the denominator over the previous 12 months. 

 

Question 3 [Last update:03/10/2016] 

How will the DVC be applied to newly issued shares? 

Answer 3 

ESMA will publish the percentage of trading in a financial instrument carried out under the 

reference price waiver and the negotiated transactions waiver under Article 4(1)(b)(i) of MiFIR 

for shares newly admitted to trading or traded from the start of trading.  

However, since according to Article 5(1) of MiFIR the double volume cap mechanism can only 

apply where the relevant thresholds are breached over the previous 12 months, the suspension 

of waivers when the thresholds are breached can only be triggered when at least 12 months 

of data for the volume of total trading and the percentage carried out under the waivers is 

available.  

 

Question 4 [Last update:03/10/2016] 

What are the implications of exceeding a relevant threshold in a mid-month report?  

Answer 4 

Pursuant to Article 5(4) of MiFIR ESMA shall publish within five working days of the end of 

each calendar month, the total volume of Union trading per financial instrument in the previous 

12 months, the percentage of trading in a financial instrument carried out across the Union 

under the waivers and on each trading venue in the previous 12 months, and the methodology 

that is used to derive at those percentages. 

In the event that the report referred to in Article 5(4) of MiFIR identifies any trading venue 

where trading in any financial instrument carried out under the waivers has exceeded 3,75 % 

of the total trading in the Union in that financial instrument or that overall Union trading in any 

financial instrument carried out under the waivers has exceeded 7,75 % based on the previous 

12 months’ trading, respectively, ESMA shall publish an additional report within five working 

days of the 15th day of the calendar month in which the report referred to in Article 5(4) of 

MiFIR is published. That report shall contain the information specified in Article 5(4) in respect 

of those financial instruments where 3,75 % has been exceeded or in respect of those financial 

instruments where 7,75 % has been exceeded, respectively (see Article 5(5) and (6) of MiFIR). 



 
 

 

 

12 

The question is what the consequences are if according to the aforementioned “mid-month 

reports” one or more of the respective thresholds (the 3,75%, the 7,75%, the 4% or the 8%) 

are exceeded.  

Pursuant to Article 5(2) of MiFIR, the competent authority that authorised the use of the 

respective waivers shall within two working days suspend their use on that venue in that 

financial instrument based on the data published by ESMA referred to in Article 5(4) of MiFIR, 

for a period of six months when the percentage of trading in a financial instrument carried out 

on a trading venue under the waivers has exceeded the limit referred to in Article 5(1)(a) of 

MiFIR. When the percentage of trading in a financial instrument carried out on all trading 

venues across the Union under those waivers has exceeded the limit referred to in Article 

5(1)(b) of MiFIR, all competent authorities shall within two working days suspend the use of 

those waivers across the Union for a period of six months. 

On this basis the obligation to suspend trading derives from the thresholds as laid down in 

Article 5(1) of MiFIR. However, factually, suspension for a period of six months is ordered by 

the competent authority on the basis of the ESMA report pursuant to Article 5(4) of MiFIR, as 

explicitly stated in Article 5(2) and (3), respectively. As a trading suspension is ordered on the 

basis of the report pursuant to Article 5(4) and as the legal hook for a trading suspension does 

not cross-refer to the mid-months reports pursuant to Article 5(5) and (6), there is no direct 

legal consequence of these reports even if they were to state that trading has exceeded 4 % 

or 8 %, respectively. 
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