
European Banking Authority

Single Rulebook Q&A

QUESTION ID 2017_3567

STATUS Final Q&A

LEGAL ACT Regulation (EU) No 575/2013 as amended by Regulation (EU) 2019/876 – CRR2

TOPIC Own funds

ARTICLE 85

PARAGRAPH 2

SUBPARAGRAPH

ARTICLE/PARAGRAPH Not applicable

COM DELEGATED OR
IMPLEMENTING
ACTS/RTS/ITS/GLS

Not applicable

TYPE OF SUBMITTER Competent authority

DATE OF SUBMISSION 20/10/2017

PUBLISHED AS FINAL Q&A 08/11/2019

SUBJECT MATTER Minority interest, AT1 and T2 instruments qualifying for inclusion in consolidated own
funds

QUESTION How should the calculation in Article 85(1) CRR be performed “on a sub-consolidated
basis for each subsidiary” as required by Article 85(2) CRR, where no sub-
consolidation or sub-consolidated own funds requirements apply to an institution?

BACKGROUND ON THE
QUESTION

Consider a bank, Example Bank plc, 100% owned (in CET1 terms) by a holding
company, Example Holding plc. Example Bank plc itself owns further subsidiary
institutions. Example Bank plc itself is only subject to own funds requirements on an
individual basis and on the basis of the consolidated situation of Example Holding plc;
no sub-consolidated own funds requirements apply at the level of Example Bank plc
(Articles 22 and 11(5) CRR do not apply).

Example Bank plc has issued Additional Tier 1 instrument to external investors.
Therefore, for the purposes of calculating the consolidated Tier 1 capital of Example
Holding plc, the calculation as specified by Article 85 CRR applies.

EBA ANSWER Article 85(2) CRR provides that the calculation for the inclusion of the qualifying Tier 1
instruments of the subsidiaries in the consolidated Tier 1 capital “shall be undertaken
on a sub-consolidated basis for each subsidiary”. The same applies for the minority
interests to be included in the consolidated CET1 capital (Article 84(2) CRR) and for
the qualifying own funds to be included in the consolidated own funds (Article
87(2) CRR). An institution can choose not to undertake this calculation for a
subsidiary. In this case, it follows from the second sentence of the same Articles that
the minority interest/qualifying Tier 1 capital or other qualifying own funds of that
subsidiary may not be included in the consolidated own funds.  

Furthermore, Articles 84(3), 85(3) as well as Article 87(3) CRR equally state that
where the competent authority derogates from the application of prudential
requirements on an individual basis, minority interests, Tier 1 instruments and own
funds instruments within the subsidiaries to which the waiver is applied shall not be
recognised in own funds at sub-consolidated or at consolidated level.

Pursuant to Article 84(2) CRR (and - mutatis mutandis – according to Articles 85(2)
and 87(2) CRR), the calculation shall take into account the specific own funds
requirements of the subsidiary institution according to Article 92(1) CRR and, where
applicable, the  specific own funds requirements referred to in Article 104 of Directive



2013/36/EU (CRD IV) as well as all the relevant capital buffers. Specifically dealing
with the calculation of minority interests for subsidiaries on an intermediate level,
Article 34a (3) (b) of the RTS on own funds determines that for the purpose of the
sub-consolidation calculation, the amount of CET1 to be taken into account shall be
the CET1 requirements of that subsidiary at the level of its consolidated situation.
From this it can be assumed that the calculation is only possible where an own funds
requirement has been set at the respective level.  

The purpose of the above mentioned provisions is to include in the calculation of the
own funds the capital of the subsidiaries held by external investors (i.e. natural or
legal persons not included in the perimeter of consolidation) only if the competent
authority has required the subsidiary to comply with the prudential requirements on a
sub-consolidated basis (Article 11(5) CRR) or if a mandatory sub-consolidation is
required by the CRR (i.e. pursuant to Article 22 CRR)).

 

Disclaimer:

This question goes beyond matters of consistent and effective application of the
regulatory framework. A Directorate General of the Commission (Directorate General
for Financial Stability, Financial services and Capital Markets Union) has prepared the
answer, albeit that only the Court of Justice of the European Union can provide
definitive interpretations of EU legislation. This is an unofficial opinion of that
Directorate General, which the European Banking Authority publishes on its behalf.
The answers are not binding on the European Commission as an institution. You
should be aware that the European Commission could adopt a position different from
the one expressed in such Q&As, for instance in infringement proceedings or after a
detailed examination of a specific case or on the basis of any new legal or factual
elements that may have been brought to its attention.
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