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Single Rulebook Q&A
Question ID 2019_4949

Status Final Q&A

Legal act Regulation (EU) No 575/2013 as amended by Regulation (EU) 2019/876
(CRR2)

Topic Own funds

Article 494a, 494b

Paragraph 1, 2

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Not applicable

Article/Paragraph Not applicable

Date of submission 16/10/2019

Published as Final Q&A 12/03/2021

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Competent authority

Subject matter Grandfathering according to Articles 494a and 494b of the CRR

Question
Should Article 494a(1) and (2) of the CRR also cover points (p), (q), and (r)
of Article 52(1) and points (n), (o) and (p) of Article 63, respectively?

Background on the
question

Article 494a (1) and (2), point (a) of Regulation (EU) No 575/2013 as
amended by Regulation (EU) 2019/876 (CRR) states that the condition laid
down in Article 52(1) (for AT 1 instruments) / Article 63 (for Tier 2
instruments) of the CRR requiring the direct issuance is exempted.
However new requirements are also introduced in Article 52 points (p), (q)
and (r) and Article 63 points (n), (o) and (p). It does not make sense to only
exempt the direct issuance requirement, without also exempting these
other new requirements, as „old-style“ instruments issued via SPEs will
certainly not meet them.

EBA answer
Regulation (EU) No 575/2013 (CRR), as amended by Regulation (EU)
2019/876, provides for the grandfathering of own funds instruments with
respect to certain eligibility criteria, in order to avoid cliff-edge effects (see
recital 28 of Regulation (EU) 2019/876).

For own funds instruments, the grandfathering ends on 31 December
2021 and on 28 June 2025, respectively, depending on the date of issuance
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of the respective instrument and on which eligibility criteria are not met
(see, for instance, Articles 494a and 494b of the CRR).

In response to the question raised by the submitter, it has to be noted
that the two transitional Articles 494a and 494b of the CRR are
complementary with each other and with Articles 52 and 63 of the CRR.
They need to be read together, as both constitute derogations from
Articles 52 and 63. This means that, when compliance with the conditions
in Articles 52 and 63 is checked, the eligibility of the instrument for
grandfathering under Articles 494a and/or 494b of the CRR also needs to
be assessed.

This might be best explained by considering the following examples that
are based on Articles 494a(1) and 494b(1) of the CRR:

until 31 December 2021,●

an Additional Tier 1 instrument issued prior to 27 June 2019 does not❍

have to meet the direct issuance criterion set out in point (a) of Article
52(1) nor the criteria laid down in points (p), (q), and (r) of Article 52(1)
to be considered eligible;
an Additional Tier 1 instrument issued on 27 June 2019, or later, does❍

not have to meet the direct issuance criterion set out in point (a) of
Article 52(1), but has to meet the criteria laid down in points (p), (q),
and (r) of Article 52(1) to be considered eligible;

from 1 January 2022 until 28 June 2025, an Additional Tier 1 instrument●

issued prior to 27 June 2019 has to meet the direct issuance criterion set
out in point (a) of Article 52(1), but not the criteria laid down in points (p),
(q), and (r) of Article 52(1) to be considered eligible.

The above listed examples apply mutatis mutandis to Tier 2 instruments
(see Articles 494a(2) and 494b(2) of the CRR, respectively).

Disclaimer:

The answers clarify provisions already contained in the applicable
legislation. They do not extend in any way the rights and obligations
deriving from such legislation nor do they introduce any additional
requirements for the concerned operators and competent authorities.
The answers are merely intended to assist natural or legal persons,
including competent authorities and Union institutions and bodies in
clarifying the application or implementation of the relevant legal
provisions. Only the Court of Justice of the European Union is competent
to authoritatively interpret Union law. The views expressed in the internal
Commission Decision cannot prejudge the position that the European
Commission might take before the Union and national courts.
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Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-
/qna/view/publicId/2019_4949

European Banking Authority, 25/03/2021
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