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Minimum monetary amount of professional indemnity insurance in ongoing supervision

Question

Are points 5.4, 5.7, 5.10 and 7.4 of EBA/GL/2017/08 guideline applicable only while applying for
authorisation or in ongoing supervision as well? Is 50 000 per indicator minimal amount after



authorisation procedure/first year as well?

Background on the question

Directive (EU) 2015/2366 (PSD2) article 5 (2 and 3) states that Member States shall require
undertakings that apply for authorisation to provide payment services as referred to in point (7)
and (8) of Annex |, as a condition of their authorisation, to hold a professional indemnity insurance.

PSD?2 article 5 (4) states that by 13 January 2017, EBA shall, after consulting all relevant
stakeholders, including those in the payment services market, reflecting all interests involved, issue
guidelines, addressed to the competent authorities, in accordance with Article 16 of Regulation (EU)
No 1093/2010 on the criteria on how to stipulate the minimum monetary amount of the
professional indemnity insurance or other comparable guarantee referred to in paragraphs 2 and 3.

EBA published 07.07.2017 guidelines “Guidelines on the criteria on how to stipulate the minimum
monetary amount of the professional indemnity insurance or other comparable guarantee under
Article 5(4) of Directive (EU) 2015/2366 (PSD2)" (EBA/GL/2017/08).

In calculations the undertaking should use previous 12 months data. For undertakings that have not
offered services at any time in the previous 12 months, competent authorities should use data
forecasted by the undertaking for the purpose its application for authorisation. If the undertaking
does not provide any forecasts relating to the data, or if the amount resulting from the application
of the forecasted number of data is lower than 50 000, competent authorities should set to 50 000
the value for indicator in the formula.

EBA also has developed an Excel tool for calculating the minimum monetary amount of
professional indemnity insurance and published that on its

website: https://www.eba.europa.eu/publications-and-media/press-releases/eba-publishes-final-
guidelines-professional-indemnity.

Situation: Undertaking has applied for an authorisation to provide payment services as referred to
in point (7) of Annex | of PSD2. Undertaking is not engaged in any other business. Forecasts are
rather humble, so minimum monetary amount of professional indemnity insurance for the first year
is calculated 150 000 eur (based on points 5.4, 5.7 and 7.4 of EBA/GL/2017/08 guideline).
Undertaking receives authorisation, start operations, but volumes are very small. By next review
date (EBA/GL/2017/08 guidelines 9), for example after one year, undertaking has provided services
in amount: number of initiated payment transactions in previous 12 months 15 units; value of
initiated payment transitions 100 eur. Undertaking hasn't had any requests for refunds. As
guidelines does not explicitly tell, that 50 000 per indicator is minimal amount after authorisation
procedure as well, then reviewed total amount of minimum monetary amount of professional
indemnity insurance for the next year for such undertaking is 46 eur (based on points 5.2, 5.5 and
7.1 of EBA/GL/2017/08 guideline). EBA Excel tool calculates 40 eur.
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Final answer

Guidelines 5.4, 5.7, 5.10 and 7.4 of the Guidelines on the criteria on how to stipulate the minimum
monetary amount of the professional indemnity insurance or other comparable guarantee under
Article 5(4) of Directive (EU) 2015/2366 (PSD2) refer to cases where an undertaking has not offered
services at any time in the previous 12 months and has not provided any forecasts for that period.
This includes cases where the undertaking has applied for authorisation or has just been authorised
but has not provided services for longer than 12 months.

Where an undertaking has offered services in the previous 12 months, guidelines 5.4, 5.7, 5.10 and
7.4 do not apply.
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