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Scope of Register of Information for Contractual Arrangements on the use of ICT Services Provided
by ICT Third-party Service Providers

Question

According to Article 28(3) of DORA, must an EU parent bank, which has subsidiaries both within and
outside the EU, maintain the register of information regarding all contractual arrangements for the
use of ICT services only for subsidiaries that are subject to DORA (financial entities established in
the EU), or does this requirement extend to subsidiaries established outside the EU for which DORA
does not apply?

Background on the question

Article 28(3) of DORA requires financial entities, as part of their ICT risk management framework, to
maintain and update a register of information regarding all contractual arrangements for the use of



ICT services provided by ICT third-party service providers at the entity level, and at sub-
consolidated and consolidated levels. The bank seeks clarification on whether the EU parent bank
must maintain this register only for subsidiaries based in the EU that are subject to DORA, or also
for subsidiaries based outside the EU for which DORA does not apply. 

If the parent bank were required to maintain the register for subsidiaries based outside the EU, it
would face several challenges. These include increased administrative burden and complexity in
managing compliance across different regulatory regimes. In these non-EU countries, ICT service
providers are not bound by DORA, which adds another layer of complexity. 

Submission date

29/05/2024

Final publishing date

25/07/2025

Final answer

Answer already provided as part of the frequently asked questions (FAQ) about the preparation and
the reporting of the registers of information of contractual arrangements with the ICT third-party
providers that financial entities need to maintain in accordance with Article 28(3) of Regulation (EU)
2022/2554 (DORA) and as specified in the Commission Implementing Regulation (EU) 2024/2956
(ITS on the registers of information).
The scope of the registers of information held at the sub-consolidated and consolidated basis
should reflect all financial entities and their branches that belong to their consolidation scope in
accordance with both Directive 2013/34/EU and the relevant sectorial Union legislation.
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