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Subject matter

ANNUAL REPORT ON NEW ARRANGEMENTS ON THE USE OF ICT SERVICES

Question

Does Article 28(3) DORA require a separate and specific communication in addition to the Register
of Information, or whether the communication of such data is already fulfilled through the annual
submission of the same Register, constituting a single compliance obligation?

In the event that a separate communication is required in addition to the annual submission of the
Register of Information, what is the meaning of the term 'categories of third-party ICT service
providers'?

Background on the question

Pursuant to the provisions of Chapter V, Section I, Article 28, Paragraph 3 of the DORA Regulation
states:



“Financial entities shall communicate at least once a year to the competent authorities the number of
new agreements for the use of ICT services, the categories of third-party ICT service providers, the type
of contractual arrangements, and the ICT functions and services provided”.

Article 28(3) specifies the obligation to report annually the number of new agreements with ICT
suppliers, their categories, the type of contracts and the ICT services provided.

However, some questions of interpretation remain open, including:

The nature of the reporting: it is unclear whether this obligation should be considered a
separate fulfilment from the annual submission of the Information Register, which already
includes details on ICT suppliers and contracts.

For example, if a financial entity enters into 10 new ICT contracts with different suppliers in a
year, these contracts will be included in the Information Register. It remains to be clarified
whether separate reporting is also required and, if so, how to correctly categorise suppliers.
The definition of ‘categories of third-party ICT service providers’: the Regulation does not
specify whether this term refers to standardised classifications (e.g. cloud providers, data
centres, cybersecurity) or to criteria defined independently by financial entities, and no further
evidence was found on this.

For example, in the case where a financial entity enters into a new contract with a cloud
provider for the storage of critical data, the question arises as to which category should be
used to classify this provider, whether generically ‘cloud provider’ or another category not
explicitly defined.
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Final answer

With the aim of ensuring consistency on extractions of data, the ESAs Decision (see ESA 2024 22),
requires that competent authorities provide to the ESAs on a yearly basis the registers of
information referred to in Article 28(3) of Regulation (EU) 2022/2554, in accordance with the
reporting timelines set out in Article 4 and 5 of said decision. In general, this will fulfill the
requirement, and no second specific communication is needed.

In addition to said yearly submission, financial entities shall make available to the competent
authority, upon its request, the register of information in accordance with Article 28(3), fourth
subparagraph of Regulation (EU) 2022/2554.

Finally, financial entities shall inform the competent authority in a timely manner regarding any
planned ICT third party contractual arrangements supporting critical or important functions or if a
function supported by ICT third parties becomes critical or important, as per Article 28(3), fifth
subparagraph of Regulation (EU) 2022/2554.

https://www.eba.europa.eu/sites/default/files/2025-01/4105fa1e-2de5-4dd2-9d9a-b89924039636/EBA%20BS%202025%20048%20%28EBA%20DC%20562%20-%20ESA%202024%2022%20-%20Decision%20on%20reporting%20of%20information%20for%20CTPP%20designation_consolidated%29.pdf


Categorization of third-party ICT service providers should be made according to the type of service
they provide, using the typology of services laid out in Annex III of Regulation (EU) 2024/2956
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