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Question

Some crypto-asset service providers (CASPs) providing custody and administration of
crypto-assets on behalf of clients (as defined in Article 3(1)(17) of MiCA) have sister
companies that may provide certain services to the CASP’s clients, for instance, liquidity or
offer lending services. These sister companies may be using the CASP as their custodian
and the CASP will hold their crypto-assets within the same wallet(s) to custody other clients'
crypto-assets.



https://www.esma.europa.eu/publications-data/questions-answers/2578

Under MICA, is a CASP providing custody and administration of crypto-assets on behalf of
clients allowed to hold clients’ crypto-assets within the same wallets as crypto-assets
belonging to entities of the same group?
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According to Article 75(7) of MICA, CASPs are required to ensure that, on the distributed
ledger, clients’ crypto-assets are held separately from their own crypto-assets. In practice,
this means that the wallet addresses used for holding clients’ crypto-assets should be
different from the wallet addresses used for holding proprietary crypto-assets.

Whilst crypto-assets belonging to other entities belonging to the same group should not be
regarded as “own crypto-assets” of the CASP for the purpose of Article 75(7) of MiCA, the
fact that a CASP-custodian commingles its clients’ crypto-assets with crypto-assets
belonging to entities of the same group introduces conflicts of interest and potential risks for
clients.

For instance, due to information asymmetry, the sister company may gain an advantage over
other clients by becoming aware of circumstances or incidents that would prompt it to
withdraw its crypto-assets from the CASP’s custody. Such circumstances may include, for
example, a potential shortfall in crypto-assets or the imminent insolvency of the CASP. As
many CASPs use omnibus wallets, a significant withdrawal by a sister company can
negatively impact other clients.

In accordance with Article 72 of MICA, CASPs shall implement and maintain effective policies
and procedures, taking into account the scale, the nature and range of crypto-asset services
provided, to identify, prevent, manage and disclose conflicts of interest. In addition, Article
4(1) of Commission Delegated Regulation (EU) .../... of 27 February 2025 supplementing




Regulation (EU) 2023/1114 of the European Parliament and of the Council with regard to
regulatory technical standards specifying the requirements for policies and procedures on
conflicts of interest for crypto-asset service providers and the div and methodology for the
content of disclosures on conflicts of interest provides that “the conflict of interest policies and
procedures shall be set out in writing and shall take into account: (a) [...]; (b) where the
crypto-asset service provider is a member of a group, any circumstances which may give rise
to a conflict of interest due to the structure and business activities of other entities within the
group”.

This obligation applies to cases described above where a CASP-custodian holds crypto-
assets that belong to entities of the same group (as defined in Article 2, point (11), of
Directive

2013/34/EU of the European Parliament and of the Councill). The CASP-custodian should,
for instance, avoid commingling clients’ crypto-assets with crypto-assets held on behalf of
entities of the same group. However, this would not be in itself sufficient and the CASP-
custodian should take all measures to ensure “that the risks of damage to the interests of the
crypto-asset provider or its clients will be prevented or appropriately mitigated” (Article 4(7) of
the Commission Delegated Regulation on conflicts of interest of CASPS). If the CASP-
custodian is not able to do so, it should refrain from providing the service to its sister entities.



