
ESMA_QA_2609
Submission Date

15/07/2025

Status: Answer Published

Additional Information

Level 1 Regulation
Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities Directive (UCITS) Directive
2009/65/EC

Level 3 Regulation
Performance Fees - Guidelines on performance fees in UCITS and certain types of AIFs -
ESMA34-39-968

Topic
Costs and fees

Subject Matter
Performance fees for feeder funds

Question
Can the manager of a feeder fund within the meaning of Article 58 of the UCITS Directive
charge a performance fee?
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Original language

Under Article 58 of the UCITS Directive, a feeder fund is a fund which has been approved to

invest at least 85 % of its assets in units of another fund (master funds). Paragraph 18 of the

Guidelines states that a manager “should always be able to demonstrate how the

performance fee model of a fund it manages constitutes a reasonable incentive for the

manager and is aligned with investors’ interests”.  

Against this background, the feeder manager does not exercise sufficient discretion over the

asset allocation, selection and fund strategy to warrant the charging of a performance fee

and as such, the charging of a performance fee to investors should not be considered as

appropriate and justified in such cases. Therefore, performance fees, if any, should only be

charged at the level of the master fund.  

This is unless: 

a) the master fund and the feeder fund are managed by the same manager or by managers

belonging to the same group; and  

b) the only investor(s) of the master fund is(are) feeder fund(s); 

in which case performance fees could be paid at the level of the feeder fund(s), and not at

the level of the master fund, provided that this approach applies consistently to all feeder

funds, if more than one. 


