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Subject matter Scaling of gross JTD amounts of securitisation tranches with a maturity less than one year

Question Should the tranche maturity (MT) of less than one year of gross JTD amounts of securitisation tranches
resulting from either formula in Art. 257(1) CRR be floored at one year as required by para. 2 of this
Article, or can the MT be used without this floor of one year in order to enable scaling, with a floor of
three months, as prescribed by Art. 325z(5) CRR in conjunction with Art. 325x(3) CRR? 

Background on the question Pursuant to Art. 325z(5) CRR, “Article 325x shall apply to both existing securitisation exposures and to secur
accordance with paragraph 3 or 4 of this Article. The relevant maturities shall be those of the securitisation 
325x(3) CRR, “where no offsetting is possible gross JTD amounts shall equal net JTD amounts in the case of 
year or more. Gross JTD amounts with maturities of less than one year shall be multiplied by the ratio of the
one year, with a floor of three months, to calculate net JTD amounts.” Pursuant to Art. 257(2) CRR, “for the p
determination of a tranche maturity (MT) shall be subject in all cases to a floor of 1 year and a cap of 5 yea

In absence of a definition for the determination of a securitisation tranche maturity (MT) in the Market Ri
weighted average maturity or the legal maturity as defined in Art. 257(1) CRR for Credit Risk. The resultin
capped at five years in accordance with para. 2 of this Article. Contrary to this, for Market Risk, Art. 325z(5
325x(3) CRR prescribe that also gross JTD amounts of securitisation tranches with a MT less than one yea
a floor of three months, to calculate net JTD amounts. However, as a consequence from the application o
less than one year resulting from the formulas in Art. 257(1) CRR would always be floored at one year. Th
context, it is unclear whether 

1. the floor of one year as required by para. 2 of Art. 257 CRR shall be applied to MTs of less than one y
325(z) CRR and Art. 325x(3) CRR, or 

2. whether those MTs shall be used without this floor of one year. 

Note that option 1) would effectively rule out any scaling, with a floor of three months, to the respective 
securitisation tranches as prescribed by Art. 325z(5) CRR in conjunction with Art. 325x(3) CRR. 

Submission date 07/02/2025

Final publishing date 11/04/2025

Final answer For the purposes of calculating own funds requirements for default risk in the context of market risk,
institutions should use the general definition of a tranche maturity as provided in Article 257(1) of
Regulation (EU) No 575/2013 (CRR), but without applying the one year-floor referred to in Article 257(2)
CRR (i.e. corresponding to option 2 above). Institutions shall use the scaling laid down in Article 325x(3)
CRR, in accordance with Article 325z(5) CRR, for securitisation tranches with a maturity shorter than one
year.
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