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Question no 1:

Do art. 30(1), art. 31 and art. 33 of the Commision Delegated Regulation
(EU) 2018/389 of 27 November 2017 supplementing Directive (EU)
2015/2366 of the European Parliament and of the Council with regard to
regulatory technical standards for strong customer authentication and
common and secure open standards of communication ("RTS”) should be
interpreted in that manner, that in scenario, where account servicing
payment service provider ("ASPSP”) has introduced a so-called dedicated
interface within a meaning of art. 31 RTS, which meets requirements
provided for in art. 32 and 33 RTS, than ASPSP has a right and it is up to
ASPSP’s sole discretion, whether, for purposes of communication with
account information service providers ("AISPs”), to:
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1. make available to AISPs, in parallel, two access interfaces, as referred
to in art. 31 RTS (i.e. dedicated interface and interface made available
to the payment service users for the authentication and
communication with their ASPSPs); or

2. make available to AISPs only dedicated interface (without prejudice
to, among others, contingency measures set forth in art. 33 RTS)?

Question no 2:

If answer to question no 1 is that in scenario of introduction by ASPSP of
dedicated interface, ASPSP has a right and it is up to ASPSP’s sole discretion
to make available to AISPs, in parallel, two access interfaces, as referred to
in art. 31 RTS (i.e. dedicated interface and interface made available to the
payment service users for the authentication and communication with their
ASPSPs), does this mean that AISPs, with observation of further
requirements set forth in art. 30, art. 34 and art. 35 RTS, might
communicate with this ASPSP, in parallel, throughout both access
interfaces?

Question no 3:

If answer to question no 1 is that in scenario of introduction by ASPSP of
dedicated interface, ASPSP has no right and it is not up to ASPSP’s sole
discretion to make available to AISPs, in parallel, two access interfaces, as
referred to in art. 31 RTS, i.e. a contrario ASPSP is allowed to make available
to AISPs only dedicated interface (without prejudice to, among others,
contingency measures set forth in art. 33 RTS), does ASPSP is under
obligement to engange necessary and proportional measures, including
technical measures, for AISPs to communicate with ASPSP only via
dedicated interface, i.e. with exclusion of interface made available to the
payment service users for the authentication and communication with their
ASPSPs?

Question no 4:

If answer to question no 1 is that in scenario of introduction by ASPSP of
dedicated interface, ASPSP has no right and it is not up to ASPSP’s sole
discretion to make available to AISPs, in parallel, two access interfaces, as
referred to in art. 31 RTS, i.e. a contrario ASPSP is allowed to make available
to AISPs only dedicated interface (without prejudice to, among others,
contingency measures as set forth in art. 33 RTS) but nevertheless ASPSP
has not engange necessary and proportional measures, including technical
measures, for AISPs to communicate with ASPSP only via dedicated
interface, i.e. with exclusion of interface made available to the payment
service users for the authentication and communication with their ASPSPs,
does this fact in any measure reflects AISPs right to communicate with this
ASPSP throughout both access interfaces, or whether AISPs should
undertake any additional actions, and if yes, what kind of actions?
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RTS provisions in several places refers to requirement for ASPSPs to offer to
AISPs access interface (one access interface) or interfaces (several access
interfaces).

For example, art. 30(1) RTS states, that: “Account servicing payment service
providers that offer to a payer a payment account that is accessible online
shall have in place at least one interface [...]".

Further on, art. 30(6) RTS says, that: "Competent authorities shall ensure
that account servicing payment service providers comply at all times with
the obligations included in these standards in relation to the interface(s) that
they put in place. [...]".

In addition, art. 31 RTS stipulates, that “Account servicing payment service
providers shall establish the interface(s) referred to in Article 30 by means of
a dedicated interface or by allowing the use by the payment service
providers referred to in Article 30(1) of the interfaces used for
authentication and communication with the account servicing payment
service provider's payment services users.”.

On top of that, point 20 of RTS recitals provides for, that: "Each account
servicing payment service provider with payment accounts that are
accessible online should offer at least one access interface [...]. To ensure
technology and business-model neutrality, the account servicing payment
service providers should be free to decide whether to offer an interface that
is dedicated to the communication with account information service
providers, payment initiation service providers, and payment service
providers issuing card-based payment instruments, or to allow, for that
communication, the use of the interface for the identification and
communication with the account servicing payment service providers'
payment service users.”.

As clearly comes from above quoted provisions, RTS requires from ASPSPs
to maintain at least one access interface (art. 30(1) RTS, point 20 of RTS
recitals), which do not prevent ASPSPs to possess more than one access
interface (art. 30(6) RTS, art. 31 RTS).




However, RTS does note refer and does not rule out, whether in scenario,
where ASPSP offers more than one access interface within a meaning of art.
31 RTS, i.e. (i) dedicated interface or (ii) interface used for authentication
and communication with the ASPSP's payment services users, such ASPSP is
allowed to make available to AISPs, in parallel, two access interfaces, or, in
contradiction, make available to AISPs only dedicated interface (without
prejudice to contingency measures set forth in art. 33 RTS).

Lack of such clear cut regulation invokes interpretation divergences and
ambiguities among market participants. Namely, in scenario, where ASPSP
decided to establish two access interfaces, this is ambiguous, whether
ASPSP is allowed to make available to AISPs, in parallel, two access
interfaces, as referred to in art. 31 RTS or to make available to AISPs only
dedicated interface (without prejudice to, among others, contingency
measures set forth in art. 33 RTS).

Abovementioned issue rises further concerns on AISPs’ side, where AISPs
are not certain, whether in scenario, where on factual level, ASPSP makes
available to AISPs two access interfaces, AISPs might utterly rely on such
decision of ASPSP (i.e. to make available to AISPs two access interfaces at
the same time), or whether in this scenario AISPs should undertake any
additional actions, and if yes, what kind of actions (for instance to
communicate with ASPSP only throughout dedicated access interface).

Final answer
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According to Article 30(1) of the Commission Delegated Regulation (EU)
2018/389, account servicing payment service providers (ASPSPs) that offer

to their customers payment accounts accessible online must offer at least
one access interface to account information services providers (AISPs) and
payment initiation service providers (PISPs). Article 31 of the Delegated
Regulation provides that ASPSPs “shall establish [such] interface(s) by
means of a dedicated interface or by allowing the use by [AISPs and PISPs]
of the interfaces used for authentication and communication with the
[ASPSP's] payment services users”.

As clarified in Q&A 4681, this means that ASPSPs have a choice in
accordance with Article 31 of the Delegated Regulation between (i) offering
access to AISPs and PISPs via a dedicated interface; and (ii) allowing AISPs
and PISPs to use the interface(s) used by its customers for accessing their
payment accounts online.

This does not preclude the possibility of ASPSPs to make available to AISPs
as a primary access interface both a dedicated interface that meets all the
requirements in Articles 30, 32 and 33 of the Delegated Regulation, and also
access via the interface(s) used by the ASPSP's customers for accessing their
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payment accounts online. In such case, AISPs should follow the technical
specifications set out by the ASPSP when accessing the interface(s) provided
by the ASPSP in accordance with Article 30(3) of the Delegated Regulation,
and comply with their respective obligations under the PSD2 and the
Delegated Regulation. Furthermore, in accordance with Article 67(3)(b) of
PSD2, ASPSPs should treat data requests transmitted through the services of
an AISP without any discrimination, other than for objectively justifiable
reasons.

The above is without prejudice to the requirements regarding the
contingency mechanism in Article 33(4) of the Delegated Regulation.

Answer prepared by

Answer prepared by the EBA.
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