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Subject matter

Allocating exposures into the correct vintage buckets of the , NPL-backstop”
acc. to Art. 47c CRR applying Art. 469a CRR

Question
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For exposures classified as non-performing prior to 26 April 2019 and not
exempt from the deductions from CET1 items for non-performing exposures
acc. to Art. 36 (1)(m) applying the second subparagraph of Art. 469a CRR,
which date should be considered when allocating those exposures into the
vintage buckets of the “NPL-backstop” in COREP template C 35.01 to C
35.03 in order to determine the applicable amount of insufficient coverage
for non-performing exposures acc. Art. 36 (1)(m) in conjunction with Art. 47¢
CRR:

e Is it the date on which the exposures were originally classified as non-
performing, as it is with purchased non-performing exposures (see
EBA ITS regarding C 35.01 c0010 - c0100) - in the example above a
date prior to 26 April 2019?

e Oris it the date on which the criteria of the second subparagraph Art.
469a CRR (terms and conditions of the exposure - originated prior to
26 April 2019 - were modified by the institution in a way that
increases the institution’s exposure to the obligor) were fulfilled and
therefore the exposure shall be considered as having been originated
on the date when the modification applies?



http://eba.europa.eu

Background on the
question

According to Art. 469a CRR - by way of derogation from point (m) Article
36(1) - institutions shall not deduct from Common Equity Tier 1 items the
applicable amount of insufficient coverage for non-performing exposures
where the exposure was originated prior to 26 April 2019.

Where the terms and conditions of an exposure which was originated prior to
26 April 2019 are modified by the institution in a way that increases the
institution’s exposure to the obligor, the exposure shall be considered as
having been originated on the date when the modification applies and shall
cease to be subject to the derogation provided for in the first subparagraph.

Final answer
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The relevant date for the determination of the applicable amount of
insufficient coverage in accordance with Article 47c of Regulation (EU) No
575/2013 (‘CRR’) for a non-performing exposure originated prior to 26 April
2019 where the derogation from point (m) Article 36(1) does not apply
pursuant to Article 469a CRR is the date when the modification of the terms
and conditions of the exposure is applied and, consequently, the exposure
ceased to be subject to the derogation provided for in the first subparagraph
of Article 469a CRR.

In accordance with Article 469a, second subparagraph CRR, as the
modification increased the institution's exposure to the obligor, the exposure
is considered to have been originated on the date when the modification is
applied.

The above is without prejudice to the competent authorities’ supervisory
powers in accordance with Directive 2013/36/EU. In particular, competent
authorities may make use of the supervisory powers provided for in Article
104(1)(d) of that Directive, by virtue of which they may require institutions
to apply a specific provisioning policy or treatment of assets in terms of own
funds requirements where they ascertain, on a case-by-case basis, that the
non-performing exposures of an institution have an insufficient provision
cover.

The answers clarify provisions already contained in the applicable
legislation. They do not extend in any way the rights and obligations deriving
from such legislation nor do they introduce any additional requirements for
the concerned operators and competent authorities. The answers are merely
intended to assist natural or legal persons, including competent authorities
and Union institutions and bodies in clarifying the application or
implementation of the relevant legal provisions. Only the Court of Justice of
the European Union is competent to authoritatively interpret Union law. The
views expressed in the internal Commission Decision cannot prejudge the
position that the European Commission might take before the Union and




national courts.

Answer prepared by Answer prepared by the European Commission because it is a matter of
interpretation of Union law.
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