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Subject matter

Permission to reduce AT1, Tier 2 or eligible liabilities instruments and
deduction rules in the context of a liability management exercise without
replacement.

Question

When should deductions from own funds and eligible liabilities be applied in
the context of a liability management exercise without replacement (i.e. a
tender offer)? When can the unredeemed part of own funds or eligible
liabilities be included in own funds or eligible liabilities again?

Background on the
question
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Article 77 of Regulation (EU) No 575/2013 (CRR) requires institutions to
obtain the prior permission of the competent authority / resolution authority
to repurchase AT1, Tier 2 or eligible liabilities instruments. In the case of a
liability management exercise without replacement (i.e. a tender offer) after
five years, the bank must meet the conditions set in Articles 78(1)(b) or
78a(1)(b) CRR.

Articles 28 and 32b of Delegated Regulation (EU) No 241/2014 state that the
institution shall deduct the amounts to be repurchased from the institution’s
own funds and eligible liabilities instruments where the action is expected to
take place with sufficient certainty, and once the prior permission of the
competent or the resolution authority has been obtained.



http://eba.europa.eu

In Q&A 2017 3277, the EBA clarified that “for instruments containing call
options [...], in case of the use of the call, sufficient certainty is deemed to
exist only at the time of the announcement of the call [...]".

In Q&A 2023 6791, the EBA clarified that in cases of “repurchase of own
funds instruments (liability management exercises notably), under Article
78(1)(a) or 78(4)(d) of the CRR, the authorisation is subject to the condition
that the instrument should be replaced before or at the same time as the
repurchase” and, thus, “sufficient certainty is deemed to exist when the new
issuance is effective [...]".

It remains to be clarified when the deduction should be applied in case of a
liability management exercise without replacement (i.e. a tender offer) after
five years.

Additionally, it remains to be clarified in the general case of a liability
management exercise (before or after five years and with or

without replacement), if and when the unredeemed part of AT1, Tier 2 or
eligible liabilities instruments for which the prior permission has been
granted could be added back to own funds or eligible liabilities.

Final answer

For tender offers on AT1 and Tier 2 instruments without replacement under
Article 78(1)(b) CRR, “sufficient certainty” pursuant to Article 28(2) of
Delegated Regulation (EU) No 241/2014 is deemed to exist only at the time
of the announcement of the transaction.

Regardless of the Article under which prior permission was granted, if the
institution, while taking one of the actions listed in Article 77(1) CRR, does
not reduce the entire amount of AT1 or Tier 2 instruments for which the
prior permission was granted, the unredeemed part of AT1 or Tier 2
instruments no longer has to be deducted from the moment the permission
expires (that is, once the specified period of time for which the permission is
valid has passed) without the need for a permission to do so.

The deduction for the unredeemed part of AT1 or Tier 2 instruments shall
also cease to be made following the competent authority’s withdrawal of the
permission (for example as a result of an institution breaching the criteria
provided for the purposes of that permission) or when the institution informs
the competent authority in writing that it no longer intends to use the
permission.

For the sake of completeness, the above answer applies in an identical
manner to any action described in Article 77(2) CRR to eligible liabilities
instruments in accordance with Article 32b(2) of Delegated Regulation (EU)
No 241/2014.
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