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Question
Does Article 143 allow for new CASPs established between MiCA’s entry into force (June
2022) and 30 December 2024 to continue providing crypto-asset services (under national



applicable law) until 1 July 2026 (assuming the MS allows the full duration of the
grandfathering period)?

ESMA Responses

29-01-2024

Original language

Yes. Article 143(3) of MiCA allows entities providing crypto services to benefit from

grandfathering if they provided their services in accordance with applicable national law

before 30 December 2024. There is no effective ‘date of initiation’ related to entry into force

or other temporal constraint (i.e., if the entity providing crypto services began offering

services in 2014, it would still be eligible for grandfathering). 

For those entities offering crypto services who did not provide such services (or exist as a

legal entity) under any applicable laws before 30 December 2024, they will not benefit from

grandfathering. To provide services in the transitional period (and after), they must acquire a

MiCA authorisation.


