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Question
Please clarify whether under Regulation (EU) 2018/389 - RTS on strong
customer authentication and secure communication (hereinafter: RTS on
SCA & CSC) is it allowed to use the same SCA element to authorize a
payment and at the same time (using the same session ID)
approve (technically using by a checkbox) the payee as a trusted beneficiary?
If it is allowed, the payment service user (hereinafter: PSU) shall be
informed (prior to authorisation) by an approval SCA element (SMS) about
the payment execution and about modifying the list of the trusted
beneficiaries as well?

Background on the
question

We identified a fraudulent transaction pattern where fraudsters have gained
credentials of a PSU and the fraudsters have creating a mobile app and have
initiated a payment at the first time with an extremely low amount and atthe
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same time it is possible to set their own account as trusted beneficiary by
using a checkbox in the mobile app wich the fraudsters have done. After the
fraudsters have saved their own account as trusted beneficiary they can
initiate and execute any payments without SCA. According to the Article
13(1) of RTS on SCA & CSC the payment service provider (hereinafter: PSP)
shall apply SCA where a PSU creates or amends a list of trusted
beneficiaries. The answer to Q&A 4338 states that adding a payee to a
trusted beneficiary list requires the application of SCA, including when done
prior to the initiation of a payment.

Final answer
Article 97(1)(b) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) requires payment service
providers (PSPs) to apply strong customer authentication (SCA) when the
payer initiates an electronic payment transaction.

Q&A 4141 clarified that, when initiating a payment while within the same
session in which SCA was performed to access account data, one of the
elements used at the time the customer accessed its payment account online
(including via a mobile app) may be reused in compliance with Article 4 of
the Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389, provided that the
other element of SCA is carried out at the time the payment is initiated and
the dynamic linking element required under Article 97(2) PSD2 (for remote
payment transactions) is present and linked to that latter element.

Further, the principle set out in Q&A 4141 may be applied in the specific
case described by the submitter. This means that one of the authentication
elements used for initiating an electronic payment transaction may be
reused when the payer adds a payee to the trusted beneficiaries list under
Article 13 of the Delegated Regulation within the same session.

However, reusing the same two SCA elements applied for initiating an
electronic payment transaction when adding a payee to the trusted
beneficiaries list under Article 13 of the Delegated Regulation is not
compliant with the legal requirements.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2023_6827
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