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Question
Do the revisions to Art.10 set out in Commission Delegated Regulation (EU)
2022/2360 of 3 August 2022 amending the regulatory technical standards
laid down in Delegated Regulation (EU) 2018/389 as regards the 90-day
exemption for account access mean that a payment service user or account
information service provider is now limited to accessing only the account
balance OR the transaction details for the last 90 days when availing of the
revised exemption?

Background on the
question

Article 10(1) of Delegated Regulation (EU) 2018/389 provided that,
“Payment service providers shall be allowed not to apply strong customer
authentication, subject to compliance with the requirements laid down in
Article 2 and to paragraph 2 of this Article and, where a payment service
user is limited to accessing either or both of the following items online
without disclosure of sensitive payment data: (a) the balance of one or more
designated payment accounts; (b) the payment transactions executed in the
last 90 days through one or more designated payment accounts.  
Commission Delegated Regulation (EU) 2022/2360 has revised Art.10 and
introduced a new Art.10a which now provide:   Art.10(1) Payment service
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providers shall be allowed not to apply strong customer authentication,
subject to compliance with the requirements laid down in Article 2, where a
payment service user is accessing its payment account online directly,
provided that access is limited to one of the following items online without
disclosure of sensitive payment data: the balance of one or more designated
payment accounts; the payment transactions executed in the last 90 days
through one or more designated payment accounts.   Art. 10a(1) Payment
service providers shall not apply strong customer authentication where a
payment service user is accessing its payment account online through an
account information service provider, provided that access is limited to one
of the following items online without disclosure of sensitive payment data:
(a) the balance of one or more designated payment accounts; (b) the
payment transactions executed in the last 90 days through one or more
designated payment accounts.   Under the original Art.10 exemption, a
payment service user could access “either or both of”, meaning the account
balance AND/OR transaction details whereas in both the revised Art.10 and
the new Art.10a access is limited to “one of” the account balance or
transaction details which would seem to restrict the levels of access enjoyed
today. Did the Commission intend to introduce such a material change with
the revised wording, and if so, why?

Final answer
Article 10(1) of Delegated Regulation (EU) 2018/389, as amended by
Commission Delegated Regulation (EU) 2022/2360, allows Payment service
providers (PSPs) not to apply strong customer authentication (SCA), where a
payment service user (PSU) is accessing its payment account online directly,
“provided that access is limited to one of the following items online without
disclosure of sensitive payment data:

(a) the balance of one or more designated payment accounts;

(b) the payment transactions executed in the last 90 days through one or
more designated payment accounts”.

Furthermore, Article 10a(1) of Delegated Regulation (EU) 2018/389, as
amended by Commission Delegated Regulation (EU) 2022/2360, requires
PSPs not to apply SCA where a PSU is accessing its payment account online
through an account information service provider (AISP), “provided that
access is limited to one of the following items online without disclosure of
sensitive payment data:

(a) the balance of one or more designated payment accounts;

(b) the payment transactions executed in the last 90 days through one or
more designated payment accounts”.

In relation to the above, recital 4 of Commission Delegated Regulation (EU)
2022/2360 clarifies that the above exemption from SCA “should be limited to
access to the balance and the recent transactions of a payment account
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without disclosure of sensitive payment data”.

It follows from the above that the exemptions in Articles 10 and 10a also
apply where the access request refers to both the payment account balance
and the last 90-days transaction history, provided that the other conditions
set out in the Delegated Regulation (EU) 2018/389 are met. In this regard,
the scope of data that can be accessed using the exemptions in Article 10
and 10a remains the same as before the amendments introduced by
Commission Delegated Regulation (EU) 2022/2360.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2023_6820
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