
1 of 2

Single Rulebook Q&A

Question ID 2023_6767

Status Final Q&A

Legal act Directive 2015/2366/EU (PSD2)

Topic Strong customer authentication and common and secure communication
(incl. access)

Article 97

Paragraph -

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Regulation (EU) 2018/389 - RTS on strong customer authentication and
secure communication

Article/Paragraph 30(2) and 32(3)

Date of submission 31/03/2023

Published as Final Q&A 29/09/2023

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Other

Subject matter App to app redirection with biometrics for PIS

Question
Are ASPSPs required to offer redirected authentication with biometrics to
users accessing their payment accounts through an AISP or initiating a
payment through a PISP, if they offer redirected authentication with
biometrics to users accessing accounts or initiating payments directly via the
ASPSP?

Background on the
question

A growing number of ASPSPs allow their users to authenticate using the
ASPSP’s dedicated authentication app as one of the two SCA factors
categorised as possession when directly accessing their payment accounts or
initiating a payment with the ASPSP. In these mobile payments use cases,
the user is automatically redirected from the bank app to the dedicated
authentication app, where biometrics satisfy the inherence criteria of SCA. 
However, these ASPSPs do not offer the same authentication procedure for
users accessing accounts or initiating payments via an AISP or PISP. Instead,
these users are only allowed to authenticate via an embedded or decoupled
method and using manual input of account credentials - often involving a
6-12 digit number assigned by the ASPSP to the PSU which is difficult to
memorise. The EBA has clarified in the Opinion on obstacles under Article
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32(3) of the RTS on SCA and CSC (page 4) that if the interfaces provided by
ASPSPs do not support all the authentication procedures made available by
the ASPSP to its PSUs, that represents a breach of Art. 30(2) RTS and an
obstacle under Article 32(3) RTS. Furthermore, the same EBA Opinion
clarifies that “ASPSPs that enable their PSUs to authenticate using
biometrics when directly accessing their payment accounts or initiating a
payment, and that require the PSU to authenticate with the ASPSP to use
AISPs/PISPs’ services, should also enable their PSUs to use biometrics to
authenticate with the ASPSP in a PIS or AIS journey.”

Final answer
Article 30(2) of the Delegated Regulation (EU) 2018/389 (RTS on SCA&CSC)
requires account servicing payment service providers (ASPSPs) to ensure
that the access interfaces provided to account information service providers
(AISPs) and payment initiation service providers (PISPs) in accordance with
Article 30(1) of that Regulation do not prevent AISPs and PISPs from relying
upon the authentication procedure(s) provided by the ASPSP to its payment
service users (PSUs). As clarified in EBA Opinion on the implementation of
the RTS on SCA&CSC (EBA-Op-2018-04), this means that the method(s) of
carrying out the authentication of the PSU (i.e. redirection, decoupled,
embedded or a combination thereof) that ASPSPs should support will depend
on the authentication procedures made available by the ASPSP to its PSUs
and should support all these authentication procedures.

Furthermore, paragraph 12 of the EBA Opinion on obstacles under Article
32(3) of the RTS on SCA&CSC (EBA/OP/2020/10) clarifies that ASPSPs that
enable their PSUs to authenticate using biometrics when directly accessing
their payment accounts or initiating a payment, and that require their PSUs
to authenticate with the ASPSP to use AISPs/PISPs’ services, should also
enable their PSUs to use biometrics to authenticate with the ASPSP when
using the services of an AISP or PISP.

It follows from the above that ASPSPs offering redirected authentication
with biometrics to PSUs accessing accounts or initiating payments directly
via the ASPSP should also enable their PSUs to use biometrics to
authenticate with the ASPSP when using the services of an AISP or PISP.
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