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Question

The question refers to the case that an incident with a duration of two hours
that disrupts transaction processing occurs around the daily cut off time of
same-day transactions processing. Thus, the incident may be of a short
duration, but as a result, transactions are booked one day later.

Considering this example, what service downtime should the payment
service provider (PSP) indicate in the PSD2 notification? Just the net time of
the failure or the total time any payment service users are affected by
delayed transactions, i.e. one day?

Background on the
question

According to section 1.3. of the EBA/GL/2021/03 the Service Downtime of an
incident is defined as the “time that any task, process or channel related to
the provision of payment services is or will likely be down and, thus,
prevents i) the initiation and/or execution of a payment service and/or ii)
access to a payment account.” Moreover, PSPs are asked to “count the
service downtime from the moment the downtime starts, and they should
consider both the time intervals when they are open for business as required
for the execution of payment services as well as the closing hours and
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maintenance periods, where relevant and applicable.” Considering the
example that an incident with a duration of two hours that disrupts
transaction processing occurs around the daily cut off time of same-day
transactions processing, the net time of the failure may be just two hours,
however, as a result transactions are delayed by one day. The definition of
the Service Downtime takes into account not only the “time that any task,
process or channel related to the provision of payment services is […]down”
but also the consequences that due to an incident “the initiation and/or
execution of a payment service” is disturbed. Based on this definition, we
have concluded that in such a scenario the guaranteed service that a PSP
processes a transfer order within one banking day is delayed by one day,
which is why, according to our view, the service downtime should be one
day. Alternatively, considering another example where a responsible server
is down for more than one but less than two hours just around the cut off
time. In this case, a PSP could conclude that it does not need to report this
incident if just the net time of a failure should be counted,  as the net
downtime would be less than two hours and reporting obligations would not
apply assuming only two other thresholds are met by the incident. However,
payment service users might still be affected one whole day by delayed
transactions as described in the first example. Thus, taking into account the
delay of transactions, the downtime would be one day. Therefore, three
reporting thresholds would be met and the incident should be reported.

Final answer
Guideline 1.3.iv of the revised Guidelines on major incident reporting under
PSD2 (EBA/GL/2021/03) prescribes how payment service providers (PSPs)
should calculate the value of 'service downtime'. In particular, it specifies
that 'payment service providers should consider the period of time that any
task, process or channel related to the provision of payment services is or
will likely be down and, thus, prevents i) the initiation and/or execution of a
payment service and/or ii) access to a payment account.'

Accordingly, in the specific case where an incident has prevented the
execution of the payment service due to a missed settlement cycle, PSPs
should count the service downtime from the moment the downtime starts
until the moment the payment services impacted by the incident are
executed.
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