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Subject matter

Evidences / Records to be stored by account servicing payment service
providers (ASPSP) for payment initiation service (PIS) and account
information service (AIS) requests

Question

1. Shall ASPSP keep record of PIS requests received through a PISP and
evidences on the authenticity and execution of these payment
transactions when SCA is managed by ASPSP ?

2. Shall ASPSP keep record of the consent of the PSU and also of the AIS
requests received through an AISP ?

3. For both evidences is there any specific retention period ?

Background on the
question
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Article 72 specifies that when a payment is initiated through a PISP then it
burdens to PISP to provide evidences on the authenticity and execution of a
payment transaction. However in case an SCA exemption is not applicable
and SCA is managed by ASPSP, the PISP cannot provide all evidences
without relying on the ASPSP. After an authentication of a PSU, an AISP can
request account informations for a period of 90 days before the renewal of
the authentication. The consent of the PSU is recorded but the regulation
does not contain any requirement regarding the records to keep in relation
with AIS requests performed by the AISP during the consent period of 90
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days.

Final answer
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In accordance with Article 64(2) of Directive 2015/2366/EU (PSD2),
“Consent to execute a payment transaction or a series of payment
transactions shall be given in the form agreed between the payer and the
payment service provider. Consent to execute a payment transaction may
also be given via the payee or the payment initiation service provider. In the
absence of consent, a payment transaction shall be considered to be
unauthorised”. Furthermore, Article 64(4) of PSD2 provides that “The
procedure for giving consent shall be agreed between the payer and the
relevant payment service provider(s).”

In accordance with Article 72 of PSD2, “where a payment service user denies
having authorised an executed payment transaction or claims that the
payment transaction was not correctly executed, it is for the payment service
provider to prove that the payment transaction was authenticated,
accurately recorded, entered in the accounts and not affected by a technical
breakdown or some other deficiency of the service provided by the payment
service provider'.

Moreover, Article 29(1) of the Commission Delegated Regulation (EU)
2018/389 (the ‘RTS on SCA&CSC') requires payment service providers
(PSPs) to “have processes in place which ensure that all payment
transactions and other interactions with the payment services user, with
other payment service providers and with other entities, including
merchants, in the context of the provision of the payment service are
traceable, ensuring knowledge ex post of all events relevant to the electronic
transaction in all the various stages. Article 29(2) provides that, for the
purpose of Article 29(1), PSPs “shall ensure that any communication session
established with the payment services user, other payment service providers
and other entities, including merchants, relies among others, on “security
mechanisms for the detailed logging of the transaction, including transaction
number, timestamps and all relevant transaction data”.

It follows from the above that account servicing payment service providers
(ASPSPs) should keep records of the authorisation of a payment transaction
executed by the ASPSP, including, in the case of a transaction initiated
through a payment initiation service provider (PISP), evidence regarding the
request received from the PISP, as well as evidence that the ASPSP has
complied with the requirements in Article 97 of PSD2 and the RTS on
SCA&CSC regarding the application of strong customer authentication.

ASPSPs should also keep records regarding any access requests to the
payment service user (PSU)’ s payment accounts received from account
information service providers (AISPs), and evidence that the ASPSP has
complied with the requirements in Article 97 of PSD2 and the RTS on
SCA&CSC regarding the application of strong customer authentication.




The relevant retention periods set out in relevant Union law, and where
applicable, national law, shall apply.

This being said, the EBA recalls that, as clarified in paragraph 13 of the EBA
Opinion on the implementation of the RTS on SCA&CSC (EBA-Op-2018-04),
and paragraph 43 of the EBA Opinion on obstacles under Article 32(3) of the
RTS on SCA and CSC, ASPSPs should not check the consent granted by the
PSU to TPPs, and that it is the obligation of the PISP/AISP to ensure that it
has obtained the PSU'’s explicit consent in accordance with Article 66(2) of
PSD2 and, respectively, Article 67(2)(a) of PSD2.
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