EURDPEAN

BANKING

Single Rulebook Q&A

Question ID 2022 6481

Status Final Q&A

Legal act Directive 2015/2366/EU (PSD2)
Topic Other topics

Article 4

Paragraph 14

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

EBA/GL/2022/02 - Guidelines on the limited network exclusion

Article/Paragraph 1.6 and 1.7
Date of submission 14/06/2022
Published as Final Q&A 29/09/2023
Disclose name of No

institution / entity

Type of submitter

Industry association

Subject matter

Reading of the term "means of payment"

Question

1. What are the 'means of payment' in the LNE Guidelines (guidelines
1.6 and 1.7)? Does the term refer to the technological level of a
physical device or a digital carrier, which may accommodate several
payment instruments, such as plastic card (chip or magnetic stripe), a
mobile phone, a wallet, an app, a wearable, a tablet, a PC or even a
specific storage location on an external server?

2. Please provide examples of 'other means of payment' that are relevant
in practice from the EBA's perspective.

3. How is the definition of payment instrument according to Article 4(14)
PSD2 to be read in the context of the LNE Guidelines?

4. Is the interpretation of the adjective “card-based” (in combination
with means of payment) in line with the same adjective in combination
with payment instruments according to Article 2(20) of Regulation
(EU) 2015/751 (“IFR”)?

Background on the
question
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Paragraphs 1.6 and 1.7 of the EBA Guidelines on the limited network
exclusion under PSD2 (EBA/GL/2022/02; “LNE Guidelines”) refer to the
terms “a single card-based or other means of payment”. The terms “means of
payment” or “card-based means of payment” are not further described or
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defined in the LNE Guidelines. In the Directive (EU) 2015/2366 (“PSD2”),
the term "means of payment" is used in some recitals and in one article (98),
but there is no definition. It is clear from paragraphs 1.6 and 1.7 that the
term "means of payment" is not identical with a "payment instrument", since
a means of payment can accommodate several payment instruments
according to both articles. A payment instrument is defined in Article 4(14)
PSD2as follows: “payment instrument’ means a personalised device(s) and/or
set of procedures agreed between the payment service user and the payment
service provider and used in order to initiate a payment order.” Based on
this definition, a payment instrument enabling the initiation of a payment
order could be: a device, a set of procedures, a device and a set of
procedures. Based on the usage of the expression “device” in the PSD2, it
should be considered in this context as something physical, while the set of
procedures refers to the functionality of the instrument. The PSD2 refers in
recitals and articles also to card-based payment instruments, but here, a
definition is missing. However, the IFR contains a legal definition of card-
based instruments in Art. 2 (20): “card-based payment instrument” means
any payment instrument, including a card, mobile phone, computer or any
other technological device containing the appropriate payment application
which enables the payer to initiate a card-based payment transaction which
is not a credit transfer or a direct debit as defined by Article 2 of Regulation
(EU) No 260/2012.” At this point, the term "payment instrument" focuses
obviously on the feature of a payment instrument as "device": “including a
card, mobile phone, computer or any other technological device” while the
function and procedure is shifted to the term "payment application".
According to this definition, the adjective "card-based" has nothing to do
with the type of technical device (card or not), but exclusively with the
specific functionality of the device as container of a payment application.
Therefore, the adjective “card-based” is a criterion for the card application
(initiating card-based payment transactions). The definition of "card-based
transactions" according to Art. 2(7) of the IFR). confirms this logic: “‘card-
based payment transaction’ means a service based on a payment card
scheme's infrastructure and business rules to make a payment transaction by
means of any card, telecommunication, digital or IT device or software if this
results in a debit or a credit card transaction. Card-based payment
transactions exclude transactions based on other kinds of payment services.”
The device feature of the payment instrument is also in the foreground at
another point, as for example in the definition of co-badging (Art. 4 (48) of
the PSD2 respectively Art. 2 (31) of the IFR): “co-badging” means the
inclusion of two or more payment brands or payment applications of the
same brand on the same card-based payment instrument. Here, too, we find
a clear distinction between the two levels: “device” and “applications”. The
interpretation of this definition according to the terms used should be as
follows: The card-based payment instrument as a device contains (at least)
one payment application that can initiate card-based transactions. Two or
more payment applications are contained on this device. It remains open
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whether the adjective "card-based" must refer to at least one or to all
payment applications. The meaning of the term "payment instrument"
therefore depends on the context: device and/or payment application. In the
text of the PSD2 we find different interpretations, e.g. Art. 68 and 69
(payment application) or in Art. 70 rather as device. In the recitals, on the
other hand, there are confusing and inconsistent statements in some places,
such as: “Payment services offered via internet or via other at-distance
channels, the functioning of which does not depend on where

the device used to initiate the payment transaction or the payment
instrument used are physically located” (Recital 95) or “The use of a card or
card-based payment instrument...” (Recital 68). However, a consistent
application of this hybrid definition of the payment instrument leads to
strange results. The issuer of the application does not have to be identical
with the issuer of the device. Example: Smartphone as device and a payment
application of a PSP. The smartphone meets the requirements of the
definition of a payment instrument: “a personalised device...and used in
order to initiate a payment order.” According to Annex 1 of the PSD2, the
issuing of a payment instrument is a payment service. So far, the provision of
smartphones on which a payment application can be loaded is not yet
considered a payment service under PSD2. In practice, there is even an
intermediate stage between the technical device (smartphone) and the
digital payment application: the digital wallet, in which different payment
applications from different providers can be loaded (e.g. Google Pay wallet
with payment cards of issuer A, B etc.). So far, however, only the providers
of the payment applications are supervised as PSPs according to PSD2 and
not the hardware- and/or software-based container providers. Consequently,
either the definition of a payment instrument according to Art. 4(14) of the
PSD2 is wrong, its PSD2-inherent interpretation or the practice of the
supervisory authorities. From our understanding, a set of procedures agreed
between the payment service user and the payment service provider and
used in order to initiate a payment order is not an option but a criterion and
minimal requirement for every payment instrument. A new definition of
payment instrument that is in line with supervisory practice could read:
“payment instrument’ means a set of procedures agreed between the
payment service user and the payment service provider and used in order to
initiate a payment order. This payment application could be contained in a
physical device (like a card, smartphone, tablet etc.) and/or in a personalised
digital carrier (e.g. wallet).” We strongly suggest amending the definition in
the proposal for a PSD3. Against this background, the new term "card-based
means of payment" used by the EBA in the LNE Guidelines is difficult to
interpret. Obviously can a single (card-based) means of payment
accommodate one or more payment instruments. The interpretation of a
payment instrument as a device leads to the fact that the means of payment
is not a physical device or digital carrier. If one interprets a payment
instrument only as a payment application (set of procedures), one could
interpret a means of payment as a device or carrier. However, this




interpretation contradicts the current legal definition of a payment
instrument. The German supervisory authority BaFin published its opinion
that the term "means of payment" as used in the EBA Guidelines should be
interpreted as "carrier"(no indication whether physical and/or digital). A
card and a wallet are mentioned as examples (BaFin, Die Zeit lauft,
19.04.22): https://www.bafin.de/SharedDocs/Veroeffentlichungen/DE/Fachart
ikel/2022/... If we assume that the EBA actually interprets the term "means
of payment" as a physical device and/or digital carrier of payment
applications too, this view has significant consequences. The restrictions of
the LNE Guidelines refer to payment instruments. The respective issuers
must comply with these restrictions in order to be eligible for the LNE. In
practice, only the issuers of payment instruments in the sense of payment
applications are subject to the PSD2, not the issuers of physical devices and
digital carriers. According to Art. 1.7 of the LNE Guidelines, the issuer of an
LNE payment application must now ensure that its payment instrument (in
the sense of a payment application) is not hosted by a device/carrier that
also contains a regulated payment application. As a rule, the issuer can only
guarantee this if he also provides a specific device and/or carrier for his
payment application. At the same time, he must technically and contractually
prevent the customer from loading a regulated payment application on this
device or carrier. If physical devices fall under “other means of payment”,
LNE payment instruments cannot be offered as digital payment apps that
can be loaded on a smartphone, tablet or PC if these devices cannot be
controlled by the issuer regarding the use of other third-party payment apps.
The bottom line is that LNE payment applications can practically only be
made available to the consumer on monofunctional plastic cards or other
devices (e.g. wearables), issued by the issuer too. An absurd and not very
consumer-friendly result. If only the digital carrier level falls under "other
means of payment”, Art. 1.7 leads to the result that LNE payment
applications can only be loaded as proprietary wallets of the issuer and not
in third-party carriers (such as Apple Pay).

Final answer
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Guidelines 1.6 of the EBA Guidelines on the limited network exclusion under
PSD2 (EBA/GL/2022/02) specifies that ‘competent authorities should take
into account that a single card-based or other means of payment can
accommodate simultaneously more than one specific payment instrument
within the scope of Article 3(k) of PSD2.’

The EBA clarifies that the term ‘means of payment’ does not distinguish
between physical and digital means of payment and, therefore, captures
both. The term ‘single card-based means of payment’ refers to means of
payment that accommodate card-based payment instruments, while the term
‘other means of payment’ refers to means of payment that accommodate
payment instruments that are not card-based.

The use of the terms '‘payment instrument' and 'card-based payment
instrument' is consistent with the respective definitions set out in Article




3(14) of Directive (EU) 2015/2366 and Article 2(20) of Regulation (EU)
2015/751 respectively.
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