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Subject matter Encumbrance duration of reverse repo in NSFR when the received collateral
has been sold short

Question
When the received collateral through a reverse repo has been sold outright,
what should the encumbrance duration for the reverse repo be?

Background on the
question

In the instruction on reporting of items requiring stable funding (Annex XIII,
point 17), it states that “The residual maturity of this encumbrance shall be
the higher between: i) the residual maturity of the transaction where the
assets were borrowed and ii) the residual maturity of the transaction where
the assets were re-pledged”. The question is when the received collateral via
a reverse repo has been sold outright, then what is the encumbrance
duration for the reverse repo?  BCBS published a FAQ in d396.pdf to allow
the use of the maturity date of the reverse repo : "5.1.d...If the collateral has
been sold outright, thereby creating a short position, the corresponding
onbalance sheet receivable should be considered encumbered for the term of
the residual maturity of this receivable, and receive an RSF factor according
to the answer to question 5.1.c above". Should we follow the BCBS approach
for this case? Or should we apply a more conservative approach by taking
the higher between the maturity of the reverse repo and the maturity date of
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the security itself? 

Final answer
Since the maturity of the reverse repo transaction is contingent upon the
return of the collateral that is no longer held by the institution, the reverse
repo transaction should be considered encumbered for the term of the
residual maturity of the reverse repo transaction itself.

This follows from creating an analogy to Article 428p(5) of Regulation (EU)
2013/575 as amended by Regulation (EU) 2019/876, which foresees the
application of the encumbrance treatment to the transaction through which
an asset is sourced and where the asset has been re-used or repledged and
where that asset is accounted for off-balance sheet.

Link https://www.eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2022_6345
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