
1 of 3

Single Rulebook Q&A

Question ID 2017_3277

Status Final Q&A

Legal act Regulation (EU) No 575/2013 (CRR)

Topic Own funds

Article 77

Paragraph -

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Regulation (EU) No 241/2014 - RTS for Own Funds requirements for
institutions

Article/Paragraph 28(2)

Date of submission 28/04/2017

Published as Final Q&A 28/07/2017

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Competent authority

Subject matter Clarification of the conditions for reduction of own funds due to Article 77
CRR and Article 28 RTS on Own funds.

Question
Should deductions from own funds with regard to a permission to reduce
own funds in accordance with Article 77 of Regulation (EU) No 575/2013
(CRR) be made right after the permission from the competent authority (CA)
is granted or could it be later at the time of the institution’s public
announcement in accordance with Article 28 (2) of the RTS on Own Funds?
In that context, how should the concept of ‘sufficient certainty’ of Article 28
(2) RTS be applied?

Background on the
question

An institution applies for a permission to reduce own funds due to Article 77
CRR and receives the permission in December year 1. The institution
publicly announces its intention to repurchase (redeem, reduce) the own
funds instrument in January the year after, year 2. Due to the institution they
do not have to reduce own funds in December year 1, but that they will have
to reduce own funds in January the year after (year 2) when the public
announcement is made.The institution refers to 28(2) RTS on own funds and
that “sufficient certainty” refers to that both the permission is granted by the
supervisor and the investors have been informed before own funds have to
be reduced. Article 28 of the Commission delegated Regulation (EU) No
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241/2014 (RTS on own funds) states: “1. Redemptions, reductions and
repurchases of own funds instruments shall not be announced to holders of
the instruments before the institution has obtained the prior approval of the
competent authority. 2. Where redemptions, reductions and repurchases are
expected to take place with sufficient certainty, and once the prior
permission of the competent authority has been obtained, the institution
shall deduct the corresponding amounts to be redeemed, reduced or
repurchased from corresponding elements of its own funds before the
effective redemptions, reductions or repurchases occur. Sufficient certainty
is deemed to exist in particular when the institution has publicly announced
its intention to redeem, reduce or repurchase an own funds
instrument”.Disclaimer: This Q&A was submitted prior to the amendments
introduced with Regulation (EU) 2019/876 (CRR 2) and the enter into force
of its relevant delegated acts. Therefore, the legal references made by the
submitter are not reflected in the revised answer.

Final answer
Pursuant to Article 28(2) of Regulation (EU) No 241/2014 (RTS on Own
Funds requirement for institutions) the deduction from own funds should be
made from the moment the authorisation from the competent authority has
been granted and the redemptions, reductions and repurchases are expected
to take place with sufficient certainty.

Article  28(1)  of  Delegated  Regulation  (EU)  No  241/2014  provides  that
redemptions, reductions and repurchases of own funds instruments shall not
be  announced  to  holders  of  the  instruments  before  the  institution  has
obtained the prior permission of the competent authority.

Article 28(2) of Delegated Regulation (EU) No 241/2014 states: “Where the
actions listed in Article 77(1) of Regulation (EU) No 575/2013 are expected
to take place with sufficient certainty, and once the prior permission of the
competent  authority  has  been  obtained,  the  institution  shall  deduct  the
amounts of own funds instruments to be redeemed, reduced or repurchased
or the corresponding amounts of the related share premium accounts to be
reduced or distributed, as applicable, from corresponding elements of its
own  funds  before  the  effective  redemptions,  reductions,  repurchases  or
distributions occur. Sufficient certainty shall in particular be deemed to exist
where the institution has publicly announced its intention to redeem, reduce
or repurchase an own funds instrument.”

In accordance with Q&A 2014_1352 Ssufficient ccertainty is deemed to exist
already  from  the  moment  the  authorisation  is  granted.  However,  for
instruments containing call options in their terms and conditions, in case of
the use of the call, sufficient certainty is deemed to exist only at the time of
the announcement  of  the  call  of  the  instrument  to  the holders  and the
deduction will take place only at that later point in time.

For  the  sake  of  completeness,  the  above  answer  applies  in  an  identical
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manner to any action described in Article 77(2)  CRR to eligible liabilities
instruments in accordance with Article 32b(2) of Delegated Regulation (EU)
No 241/2014.

Disclaimer: This Q&A was submitted prior to the amendments introduced by
Regulation (EU) 2019/876 (CRR 2). Therefore, references to Commission
Delegated Regulation (EU) No 241/2014 in all sections of the Q&A except
those in the “EBA Answer” section are to that Regulation as it is currently in
force. However, in the “EBA Answer” section, references to Delegated
Regulation (EU) No 241/2014 are to that Regulation after its forthcoming
amendment by the Draft Regulated Technical Standard on Own Funds and
Eligible Liabilities (EBA/RTS/2021/05) as adopted by the Commission
(C(2022)7138), but which is not yet in force, and this should be considered.
The EBA will revise its response, where needed, after these amending
technical standards come into force.
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