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Subject matter

SCA for token replacement

Question

Is SCA required for the replacement of a tokenized card happening in the
background without any ‘action by the payer’ under Article 97(1)(c) PSD2 in
the following cases:

1. Expiry of the token and update of the token

2. Replacement of the card, and the new card has a different
BIN/Account Range (e.g., for product graduation, such as standard to
gold, or simple BIN management) and/or different functionalities

3. Technical and/or configuration changes to the issuer’s BIN
configuration (such as migrating from 6 to 8 digit BINs)

In all these cases, the existing tokenized credentials have been initially
associated with SCA to the user under Article 24(2)(b) RTS, and this is solely
a technical replacement of the token.

credentials have been initially associated with SCA to the user under Article
24(2)(b) RTS, and this is solely a technical replacement of the token.

Background on the
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When cardholders register their cards in device-based wallet solutions, a
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question
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tokenized version of the card is created and uniquely associated with the
user’s device (and can be used as a possession element for subsequent
transactions). This tokenized version of the card can be used to carry out
secure transactions without disclosing the actual details of the plastic

card. All of the relevant and required SCA requirements are met when
setting up the tokenized credentials. The EBA clarified that a tokenized card
that is uniquely associated with a user/device may qualify as a valid
‘possession’ factor under the PSD2 RTS: “for approaches currently observed
in the market, tokenised card payment solutions may constitute a possession
element” (Q&A 4827; see also Table 2, page 7 of the EBA Opinion of June
2019). The EBA also clarified in the same answer that the initial association
of the token with the user/device qualifies as an initial association of security
credentials under Article 24(2)(b) RTS. In particular, this is an action that
requires SCA under Article 97(1)(c) PSD2: “This requires, in accordance with
Article 97(1)(c) of PSD2, the application of SCA at the time of the issuance of
the token, which includes provisioning of the payment card details and the
association of the token with the device under Article 24 of the Delegated
Regulation.”. When the plastic card to which the token is linked expires or is
replaced with another card, payers must activate their new cards with SCA
before usage. Conversely, the token linked to the new card is automatically
updated in the background without any ‘action by the payer’ under Article
97(1)(c) PSD2. This same automatic token replacement process also happens
when a change has occurred on the card / issuer’s configuration, which in
turn requires a technical replacement of the token. This happens, for
example, when: A card issuer replaces the consumer’s plastic card with one
in a different BIN/Account Range (e.g. product graduation from a standard to
a gold product). An issuer performs an administrative or configuration task
on their BIN, such as splitting it into smaller account ranges or migrating
from 6 to 8 digit BINs. A technical fault occurs with the existing token, or
with the token vault, or with the issuer’s system that may cause issues for
the consumer. A token expires. We believe that SCA is not required for all
the above-mentioned token replacement processes for the following reasons:
The token replacement process is initiated by an action of the card issuer,
and happens automatically in the background without any action by the
cardholder. Hence, such process does not qualify as an action ‘by the payer’
within the meaning of Article 97(1)(c) PSD2, which requires SCA “where the
payer [...] carries out any action through a remote channel which may imply
a risk of payment fraud or other abuses”. The updated token remains
associated with the same user/device. Hence, there is no new association of
security credentials with the user under Article 24(2)(b) RTS. The token
replacement process is automatic and extremely secure (using existing and
well-established provisioning mechanisms). It is performed in the same
secure environment used for the initial provisioning, which prevents
fraudsters from intercepting and stealing the new token. Hence, such
process does not qualify as an action “which may imply a risk of payment
fraud or other abuses” under Article 97(1)(c) PSD2. Payers expect that once




their plastic cards expire or are replaced with new cards, they can continue
shopping with their devices or online without having to manually update all
the tokens in their devices. Whilst payers are aware of the expiry of their
plastic card, the token’s expiry is generally not displayed to payers. The
system is using the already established security and trust between the
tokenization system and the consumer’s device. As neither the consumer nor
the device has changed, there should be no need for new SCA. Payers should
not need to be involved in the event that their card issuer has performed a
maintenance task on their BIN (e.g., splitting the BIN), which has no other
impact other than requiring a replacement set of tokenized credentials, since
this is an administrative event. In this use case the consumer’s card is not
changing, but due to the configuration changes a new set of tokenized
credentials are required. This is, for example to ensure that any tokenized
transactions use the correct parameters (associated with the newly split
range) during processing. Requiring a new SCA for this process would have
a very detrimental effect on the payment experience and cause disruptions
for millions of consumers who rely on card-on-file and wallet solutions to
conveniently pay for products and services. As issuers migrate from 6 to 8
digit BINs, the disruption caused by requiring SCA would cause a very
detrimental effect to cardholders, and likely result in many calls and queries
to issuers’ call centres. It is not reasonable to draw analogies between card
replacement and token replacement in terms of security and risk. When a
card is replaced, it is typically sent through the postal service, exposing it to
the risk of loss, theft, or fraud. It is therefore expected that an issuer
requires that the recipient performs some form of confirmation that the new
card has arrived and has not been tampered with in transit. Tokens,
however, only exist on devices that have been previously authenticated, and
the relationship and secured channels between the token service provided
and the device does not change as a result of updating/replacing the token
credentials. Whilst replacing expiring tokens is performed automatically,
Token Service Providers only replace tokenized credentials on instruction of
the corresponding issuer (e.g., through an update to the card details, or a
BIN split). Communications with the issuer is also through secure channels,
and uses well established security mechanisms. This ensures that not only
are tokens only updated through issuer instruction, but the issuer is also
aware that the update has taken place.

Final answer
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Article 97(1)(c) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) requires payment service
providers (PSPs) to apply strong customer authentication (SCA) ‘where the
payer carries out any action through a remote channel which may imply a
risk of payment fraud or other abuses.’

Article 24(1) of the Delegated Regulation further prescribes that ‘payment
service providers shall ensure that only the payment service user (PSU) is
associated, in a secure manner, with the personalised security credentials,
the authentication devices and the software’.




Q&A 4827 clarified that ‘SCA should be applied at the time of the issuance of
the token, which includes provisioning of the payment card details and the
association of the token with the device under Article 24 of the Delegated
Regulation.’

Accordingly, the issuance of a new token, replacing a previously existing
one, and binding it to a device/user would require the application of SCA.
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