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SCA applicability / Application of SCA at tokenisation stage

Question

Does the authentication to unlock the mobile device count as one of the
elements of strong customer authentication when a payment service user is
tokenising a card on an e-wallet solution such as Apple Pay?

Background on the
question

Reference is made to Q&A 4827, where the EBA clarified that SCA should be
applied at the time of the issuance of the token (the initial addition of the
funding payment instrument) in accordance with Article 97(1)(c) of the
PSD2. Would the SCA requirement be fulfilled if one element of SCA
(possession) is present during the issuance of the token and the other
element (knowledge (inputting of a PIN) or inherence (fingerprint or face
recognition) would have been applied when the payment service user
unlocked his mobile device?

Final answer
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Article 97(1)(c) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) requires payment service
providers (PSPs) to apply strong customer authentication (SCA) ‘where the
payer carries out any action through a remote channel which may imply a
risk of payment fraud or other abuses.’



http://eba.europa.eu

Article 6(1) of the Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389 require
PSPs to ‘adopt measures to mitigate the risk that the elements of SCA
categorised as knowledge are uncovered by, or disclosed to, unauthorised
parties.’

Article 8(1) of the Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389 require
PSPs to ‘adopt measures to mitigate the risk that the authentication
elements categorised as inherence and read by access devices and software
provided to the payer are uncovered by unauthorised parties. At a minimum,
the PSPs shall ensure that those access devices and software have a very low
probability of an unauthorised party being authenticated as the payer.’

Article 24(2)(b) of the Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389
requires PSPs to apply SCA to associate by means of a remote channel the
payment service user's identity with personalised security credentials.

Q&A 6141 clarified that the PSP that has issued the payment card (issuer) is
responsible for providing the SCA elements to the payment service user and
is required to apply SCA when adding a payment card to a digital wallet.

Q&A 4047 also clarified that 'PSPs may outsource the execution of SCA to a
third party. In that case, said PSPs should comply with the general
requirements on outsourcing, including the requirements in the EBA
Guidelines on Outsourcing arrangements (EBA/GL/2019/02). '

Q&A 4827 further clarified that ‘SCA should be applied at the time of the
issuance of the token’ (adding a payment card to a digital wallet in order to
create a token and associate it with the device).

Accordingly, unlocking of a mobile phone with biometrics (e.g. a fingerprint)
or with a PIN/password should not be considered a valid SCA element for the
purpose of adding a payment card to a digital wallet if the screen locking
mechanism of the mobile device is not under the control of the issuer or if
the payer has not been associated previously through an SCA with the
credential used for unlocking the phone.
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