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Subject matter Association of personalised security credentials to the payment service user

Question
Should strong customer authentication (SCA) elements always be issued
under control of the Account service Payment Services Provider (ASPSP)?

Background on the
question

When adding a payment card to a digital wallet, a payment service user is
requesting the ASPSP for issuance of personalised security credentials to act
as a possession element in future payment transactions.   The process of
adding the payment card to the wallet may have different options in the way
the strong customer authentication for the association of the personalised
security credentials according to Article 24 of Regulation (EU) 2018/389 -
RTS on strong customer authentication and secure communication is
executed.    Some industry practices are observed where the wallet provider
(in its role as token requester) provides certain SCA elements instead of the
ASPSP. This could for example be a knowledge element for the payment
service user which was issued and verified by the wallet provider.   
According to PSD2 Article 4(31), personalised security credentials are 
personalised features provided by the payment service provider to a payment
service user for the purposes of authentication.  According to EBA Q&A
2019_4827, the "tokenisation of card details may meet the requirements of
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Article 7(1) of the Delegated Regulation, if the payment service provider of
the payer (the issuer) is involved in the process of issuance of the token
directly or indirectly (e.g. through an outsourcing agreement with a third
party, i.e. a token requestor such as a wallet provider in the case of digital
wallets or a merchant in the case of cards on file).” 

Final answer
Article 97(1)(c) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) requires payment service
providers (PSPs) to apply strong customer authentication (SCA) ‘where the
payer carries out any action through a remote channel which may imply a
risk of payment fraud or other abuses.

Article  4(31)  of  PSD2  defines  ‘personalised  security  credentials’  as
personalised features provided by the payment service provider to a payment
service user for the purposes of authentication

 

Article  24  of  the  Commission  Delegated  Regulation  (EU)  2018/389
prescribes further that ‘payment service providers shall ensure that only the
payment service user (PSU) is  associated,  in a secure manner,  with the
personalised  security  credentials,  the  authentication  devices  and  the
software’ and that ‘the association by means of a remote channel of the
payment service user's identity with the personalised security credentials
and  with  authentication  devices  or  software  is  performed  using  strong
customer authentication’.

 

Accordingly, the payment service provider that has issued the payment card
(issuer) is responsible for providing the SCA elements to the payment service
user and is required to apply SCA when adding a payment card to a digital
wallet.

 

Finally, issuers may outsource the provision and verification of the elements
of SCA to a third party. In that case, the issuer should comply with the
general requirements on outsourcing, including the requirements of the EBA
Guidelines  on  Outsourcing  arrangements  (EBA/GL/2019/02)  and  the
applicable requirements of the Delegated Regulation, including Articles 6-8
in relation to the respective SCA element, and Article 3 in relation to the
periodical review of the security measures.
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