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Question
Is strong customer authentication (SCA) required when a Payment Service
Provider (PSP) issues a payment instrument or creates a token?

Background on the
question

Payment tokenisation enhances the underlying security of digital payments
by potentially limiting the risk typically associated with compromised,
unauthorised or fraudulent use of primary account numbers (PANs) or
IBANs. Payment tokenisation achieves this by substituting PANs or IBANs
with payment tokens that differ significantly in terms of the ability to control
or restrict usage to a particular transaction environment, device or other
domain. Prior to issuance of a new token to a Payment Service User (PSU), a
PSP is required to verify that that cardholder is the rightful user of the PAN /
IBAN, and bind the payment token to the underlying PAN / IBAN and the
PSU. Following verification of the cardholder, the PSP issues a new token
linked to the cardholder and the respective PAN / IBAN, creating a new
payment instrument that can be used by the PSU to make tokenised
transactions. Article 70 of PSD2 sets out the obligations of a PSP in relation
to payment instruments, including ensuring that personalised security
credentials are not accessible by third parties, refraining from sending
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unsolicited payment instruments, and enabling blocking / unblocking of the
payment instrument. The PSP bears the risk of sending a payment
instrument or any other personalised security credentials relating to it to the
PSU. Article 4(45) of PSD defines the “issuing of payment instruments” as “a
payment service by a payment service provider contracting to provide a
payer with a payment instrument to initiate and process the payer’s payment
transactions”. The issuance of a payment token to a PSU falls under this
definition of “issuing of payment instruments” in (Article 4(45) of PSD) as it
involves a PSP providing a payer with a payment instrument to initiate and
process payment transactions. The obligations of the PSP regarding issuance
of the payment instrument (i.e., the token) are expressly and definitively set
out in Article 70 of PSD rendering Article 97 inapplicable to issuance of
payment tokens. It is noteworthy that Article 97 of PSD2 relates to actions
undertaken by a payer in the course of making a payment transaction, i.e.,
accessing an account, initiating a payment or undertaking an action that
implies risk of payment fraud or other abuse. The creation of a payment
instrument is not undertaken during a payment transaction, but involves a
PSP issuing a new payment instrument to the payer for subsequent use. The
PSP remains under an obligation to correctly verify the PSU prior to issuing
the payment instrument following the rules set out in Article 70 of PSD2 and
not Article 97 of PSD2 or Articles 6-9 of the EBA RTS which apply to
payment transactions. PSPs are required to follow the requirements set out
in Article 70 of PSD2 in relation to issuing a payment instrument, including
ensuring that the personalised security credentials are not accessible to
parties other than the payment service user, refraining from sending
unsolicited payment instruments, ensuring appropriate means are available
to block the payment instrument following loss, theft, misappropriation or
unauthorised use. PSPs continue to bear the risk, by virtue of Article 70(2) of
PSD2, of sending a payment instrument or any personalised security
credentials to the PSU. The requirements under Article 70 of PSD2 provide
adequate protection to PSUs in relation to issuance of payment instruments
(such as tokens).

Final answer
The creation of a token for the use of an issued and existing payment
instrument encompasses various obligations and requirements laid out,
amongst others, in article 70 and 97 of Directive (EU) 2015/2366 (PSD2).
More related requirements can also be found in the Delegated Regulation
2018/389 (RTS SCA).

The obligations for the issuing of payment instruments are in general laid
out in article 70 PSD2, which includes that the payment services provider
(PSP) issuing the payment instrument has to safeguard the personal security
credentials, should not send unsolicited payment instruments and should
enable payment service users (PSUs) to request a payment instrument to be
unblocked.

Beyond that, PSPs are obliged to apply SCA where required by article 97
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PSD2 and where no exclusion according to the RTS SCA is relevant. PSPs
are, according to article 97(1) PSD2, required to apply SCA when the payer
is accessing a payment account online, when initiating an online payment
transaction and when carrying out any action through a remote channel,
which may imply the risk of payment fraud or other abuses. Article 97(3)
PSD2 furthermore requires the PSPs to have in place, when the payer is
performing any of the actions listed under article 97(1) PSD2, adequate
security measures to protect the confidentially and integrity of PSU´s
personalised security credentials.

Creating a token, based on the submitter´s description, includes the
verification by the PSP that the PSU (e.g. cardholder) is the rightful user of
the payment card details and the device, and the association of the token
with the device under article 24 of the RTS SCA. A created token,
representing a pre-existing and -issued payment instrument, can then be
used to initiate payment transactions amounting to a digitised version of a
payment instrument.

In the process described, the creation of a token is done via a remote
channel and with the participation of the payer thus requiring the
application of SCA in accordance with article 97(1)(c) of PSD2 by the PSP of
the PSU as these processes may imply the risk of payment fraud or other
abuses.
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