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Question
What  does  the  term 'valuer'  mean?  In  particular,  does  it  mean  only  a
certified person? Will it be in line with the EBA guidelines if the inspection is
done by non-certified assistants, sub-assistants, real estate agents, or even
the real estate owner (owner takes pictures and sends to valuator)?

 

Background on the
question

Paragraph 209 of the EBA Guidelines on loan origination and monitoring
states that “at the point of origination, institutions should ensure that the
value of all immovable property collateral for loans to consumers and micro,
small, medium-sized and large enterprises is assessed by an internal or
external valuer using full visit with internal and external assessment of the
property”. It is unclear what is meant with the term "valuer". In particular,
whether it means only a certified person.   For example, in one Member
State there are certified valuers and certified valuer’s assistants, who both
have passed certification examination organised by local real estate
valuators association, so they could be both called valuers. However, local
practice is that some Real Estate Agencies are using sub-assistants (non-
certified assistant’s) for inspecting the object to be valuated. It is unclear
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whether it would be compliant to the Guidelines to make internal real estate
valuation without inspection and basing it on pictures provided by real estate
owner.  

Final answer
 

The EBA Guidelines on loan origination and monitoring refer to the
requirements for the valuer as set out in the Article 208(3), point b, of
Regulation (EU) 575/2013 and clarified in Q&A 1056. In addition, the
Guidelines on loan origination and monitoring set out specific guidance for
the valuation of the collateral at the point of loan origination (Section 7.1)
and guidance for internal and external valuers (Section 7.3 of the
Guidelines). In particular, paragraph 209 of the Guidelines establishes that
institutions should ensure that at the point of loan origination the value of
the immovable property collateral is assessed by an internal or external
valuer (that meets the requirements set out in Section 7.3) using a full visit
with internal and external assessment of the property. Performing a
valuation only based on the photographs, cannot be considered as meeting
the requirements of having the full visit with internal and external
assessment of the property. A derogation allowing for a desktop valuation of
the immovable property collateral supported by advanced statistical models
(i.e., without full visit with internal and external assessment of the property)
is explained in paragraph 210 of the Guidelines. With respect to the
organisation of the valuation process, the Guidelines do not prescribe any
specific process, which allows institutions and valuers to organise
themselves as long as the requirements of Article 208(3)(b) of Regulation
(EU) 575/2013 and of the Guidelines are met. The valuer must remain
responsible for the valuation, and the institution should critically review the
valuation they receive from the valuer in accordance with paragraph 214 of
the Guidelines.
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