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Question
May a Payment Initiation Services Provider (PISP) connect to the dedicated
interface of the ASPSP, only to subsequently embed (“screen scrape”) the
redirection approach into their own environment, without redirecting the
PSU to the ASPSP’s mobile banking app, for authentication? 

Are Third-Party Providers (TPPs) allowed to re-engineer the customer
journey designed by the ASPSP to the effect that authentication of the PSU
will take place in the TPP domain?

Background on the
question

An Account Servicing Payment Service Provider (ASPSP) offers to Payment
Initiation Services Providers (PISPs) a functioning redirect model, as part of
a dedicated Application Programming Interface (API), meeting all
requirements of EBA and local Competent Authority, both in relation to
availability, performance and an obstacle free redirect approach where the
ASPSP authenticates the Payment Service User (PSU) in the ASPSP domain.
Are Third-Party Providers (TPPs) allowed to re-engineer the customer
journey designed by the ASPSP to the effect that authentication of the PSU
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will take place in the TPP domain? A practice is noticed where PISPs connect
to the ASPSP’s API, and subsequently re-engineer the authentication flow
(redirect flow) instead of directing the PSU to the ASPSP domain for
authentication. In other words, a PISP uses a hybrid construction in which it
connects to the ASPSP’s PSD2 API, but subsequently intercepts the PSU
redirect URL (aimed to lead to the ASPSP domain) and embedding the
redirection flow directly into the PISP domain to perform screen scraping.    
ASPSPs that have opted for a redirect API generally have implemented such
redirect API for the sake of security. The PISP can rely on the ASPSP’s
authentication procedures by the ASPSP performing Strong Customer
Authentication (SCA) in its own domain. There are concerns about this
circumvention of the redirect approach by PISPs or TPPs in general. Using
the ASPSP’s API yet manipulating/reverse engineering the (obstacle free)
customer journey specifically designed by the ASPSP for SCA, is not only
non-compliant with the RTS on SCA, but also creates confusion to PSUs and
increases security and fraud risks. It is perceived that in case an ASPSP
offers a fully functioning PSD2 API in combination with an obstacle free
redirection approach there cannot be any legitimate reason for PISPs not to
use such API in accordance with the ASPSP design thereof. Clarification on
this matter is requested.    Specific legislative provisions that support this:  
              RTS SCA Article 31 allows ASPSPs to choose to implement a
‘dedicated interface’ over the alternative of ‘allowing the PSP to use the PSU
interface’                 PSD2 Article 97.5 and subsequently RTS SCA Article
30.2 require ASPSPs to make available to TPPs all authentication
procedures  it provides to its PSUs. This implies that the authentication
methods (redirection, decoupled or embedded) which the ASPSP needs to
make accessible to the TPP must be equal to the actual authentication
procedures the ASPSPs have available to its PSUs. This also implies the use
thereof by the TPP.                 Paragraph 48 of the EBA Opinion on the
implementation of the RTS SCA and CSC of June 2018: In the cases of
redirection and decoupled approaches, PSU’s authentication data are
exchanged directly between PSUs and ASPSPs, as opposed to embedded
approaches, in which PSU's authentication data are exchanged between
TPPs and ASPSPs through the interface.

Final answer
Articles 66(4)(a) and 67(3)(a) of Directive 2015/2366/EU (PSD2) prescribe
that the account servicing payment service providers (ASPSP) shall
communicate securely with payment initiation service providers (PISPs) and
account information service providers (AISPs) in accordance with point (d) of
Article 98(1) of PSD2.

Article 30(3) of the Commission Delegated Regulation (EU) 2018/389
requires ASPSPs to ensure that ‘the technical specification of any of the
interfaces is documented specifying a set of routines, protocols, and tools
needed by payment initiation service providers, account information service
providers and payment service providers issuing card-based payment
instruments for allowing their software and applications to interoperate with
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the systems of the account servicing payment service providers’.

Furthermore, in line with the clarifications provided in paragraph 48-50 of
the Opinion on the implementation of the RTS on SCA&CSC (EBA-
Op-2018-04) and paragraph 11 of the Opinion on obstacles under Article
32(3) of the RTS on SCA&CSC (EBA/OP/2020/10), ASPSPs are free to decide
the methods of carrying out the authentication procedure of the payment
service user (PSU), such as redirection, embedded or decoupled approaches
(or a combination thereof), provided that they support all the authentication
procedures made available by the ASPSP to their PSUs.

Therefore, in accordance with Article 30(3) of the Delegated Regulation,
PISPs and AISPs should follow the technical specifications set out by the
ASPSP when accessing the ASPSP’s interface. Where the ASPSP has opted
for a redirection or a decoupled approach and does not allow in its
documentation the possibility for the PISP/AISP to transmit the PSU’s
credentials to the ASPSP, the PISP/AISP should redirect the PSU to the
ASPSP’s domain to authenticate and should not introduce an approach for
sending the PSU’s personalised security credentials to the ASPSP that is
different to the approach envisaged by the ASPSP in the technical
specifications of the interface. Such latter approach would not be in line with
the requirements of Article 30(3) of the Delegated Regulation.
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