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Topic Supervisory reporting - Asset Encumbrance

Article 99

Paragraph 5

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
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Regulation (EU) No 680/2014 - ITS on supervisory reporting of institutions
(as amended)

Article/Paragraph Chapter 7a
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Published as Final Q&A 11/09/2020

Disclose name of
institution / entity

Yes

Name of institution /
submitter

BaFin

Country of incorporation
/ residence

Germany

Type of submitter Competent authority

Subject matter Treatment of fiduciary assets for the purpose of asset encumbrance
reporting

Question
Do fiduciary assets have to be included in asset encumbrance reporting?

Background on the
question

The treatment of fiduciary assets by institutions under the asset
encumbrance reporting framework varies: Institutions, which prepare
balance sheets in accordance with IFRS (or in accordance with national
generally accepted accounting principles (nGAAP) that do not provide for
the recognition on the institution's balance sheet) do not report these
items (neither as encumbered nor as unencumbered). In jurisdictions,
where nGAAP provide for the recognition of fiduciary assets on the
institution’s balance sheet, institutions usually classify fiduciary assets as
encumbered assets (however, even among these institutions the practice
varies). Because of the different accounting treatment fiduciary assets can
be excluded from the total exposure measure of the Leverage Ratio
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according to Art. 429 (13) CRR since their recognition would distort the
results of the calculations. For this reason, the same treatment should
apply for the purposes of the asset encumbrance reporting (and ratio).
Fiduciary assets – even if recognised on the institution's balance sheet by
nGAAP – are only held in the institution’s own name but on account of a
third party. Thus, they do not exhibit any credit (loss) risk for the
institution itself. For harmonising asset encumbrance reporting among
Member States and institutions and to ensure comparability of asset
encumbrance ratios, we propose to clarify that fiduciary assets do not
have to be recognised as assets for asset encumbrance reporting
purposes, neither as encumbered nor as unencumbered. If deemed
appropriate the reporting templates should be modified (for example
through insertion of a new line for relevant fiduciary assets) in order to
further enable reconciliation of balance sheet and asset encumbrance
reporting templates.

EBA answer
The provisions of Article 429 paragraph 13 of Regulation (EU) No 575/2013
apply to the calculation of the leverage ratio total exposure measure.
Leverage (Annex 11) and Asset encumbrance (Annex 17) reporting in
accordance with Regulation (EU) No 680/2014 (ITS on Supervisory
Reporting) are two different reporting regimes. Specifications in the
Leverage regime (Part II: Template related instructions, paragraph 1.2) do
not enable conclusions regarding the Asset encumbrance regime.
According to section 1.2 of Annex 17, institutions shall report carrying
amounts under the accounting framework they use for the reporting of
financial information in accordance with Articles 9 to 11 of the ITS on
Supervisory Reporting.

Link https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2019_4969

European Banking Authority, 29/09/2020
www.eba.europa.eu

http://eba.europa.eu/www.eba.europa.eu

