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Single Rulebook Q&A

Question ID 2020_5350

Status Final Q&A

Legal act Directive (EU) 2015/849 (AMLD)

Topic Third country policy

Article 45

Paragraph 1

Subparagraph -

COM Delegated or
Implementing
Acts/RTS/ITS/GLs/Recom
mendations

Regulation (EU) 2019/758 – RTS on implementation of group wide
AML/CFT policies in third countries

Article/Paragraph Article 6

Date of submission 02/07/2020

Published as Final Q&A 23/10/2020

Disclose name of
institution / entity

No

Type of submitter Credit institution

Subject matter Customer data transfer to Member States for the purpose of supervision

Question
Does the phrase “data related to their customers” under Article 6 of the
Delegated Regulation refer to personal customer data (as defined by EU
Regulation 2016/679) or general data for management purposes (e.g.
descriptive statistics on the number of customers, customer risk
distribution, etc.)?

Background on the
question

According to Article 6 of the EU Delegated Regulation 2019/758, the
branches and majority-owned subsidiaries (in third countries) of credit
and financial institutions must allow for the transfer of data related to
their customers to a Member State for the purpose of supervision for
AML/CFT. Clarity is requested on the reference to “data related to their
customers” in Article 6 in order to assess this requirement against the
obligations of EU Regulation 2016/679, regarding the protection of
fundamental rights and freedoms of natural persons in respect of
exchanging and processing information. The reference to “data related to
their customers” appears to reference general data for management
purposes given that the potential mitigating actions under Article 6 do not
include the incorporation of customer consent clauses in contracts (which
would be expected if the intent was for personal customer data). Further,
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Article 6 specifically references “data related to their customers” and not
“customer data” as referenced in Article 4 (which clearly focuses on the
processing and sharing of personal data).

EBA answer
Obliged entities are required to demonstrate to their home Anti Money
Laundering (AML)/ Countering the Financing of Terrorism (CFT) supervisor
that they comply with the requirements under the Directive (EU) 2015/849
(AMLD). These requirements include a legal duty, in Article 45 of the
AMLD, to put in place and maintain group-wide AML/CFT policies and
procedures where applicable. Group-wide AML/CFT policies and
procedures include policies and procedures to share information within
the group, to the extent that this is necessary to support effective, ongoing
Money Laundering (ML)/Terrorist Financing (TF) risk identification and
management at the level of the group, and enable competent authorities
effectively to supervise the group's compliance with the AMLD’s
requirements.

 

The Commission Delegated Regulation (EU) 2019/758 sets out the steps
credit institutions and financial institutions have to take if they have
branches or majority-owned subsidiaries in third countries whose laws do
not permit the application of group-wide AML/CFT policies and
procedures. Article 6 of the Delegated Regulation sets out the steps credit
institutions and financial institutions must take if the third country’s
law prohibits or restricts the transfer of data related to customers to an
EU Member State for the purpose of AML/CFT supervision. These steps
include obtaining aggregate information that is designed to support an
understanding, by the credit institution or financial institution, of the
ML/TF risk associated with the third country branch or majority-owned
subsidiary’s customers and business and that can be shared with the
home competent authority for AML/CFT supervision purposes upon
request. They also include taking additional measures so that the credit
institution or financial institution is satisfied that the branch or majority-
owned subsidiary complies with group AML/CFT policies and procedures
and effectively identified, assesses and mitigates ML/TF risk.

The term ‘data related to customers’ in Article 6 of the Delegated
Regulation includes personal data as well as aggregate data on a third
country branch’s or majority-owned subsidiary’s customers and business
relationships. However, the minimum requirement in Article 6 (e) of the
Delegated Regulation to make such data available to EU competent
authorities upon request, extends only to information set out in Article
6(d) of that Regulation. This is because Article 6 covers the minimum
information that competent authorities may need to access to assess how
credit institutions and financial institutions that are part of a group comply
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with their obligations under Article 45 of the AMLD. Article 6 of the
Regulation does not prevent the sharing of personal data for AML/CFT
supervision purposes, beyond the minimum information required under
Article 6, in situations where this is legally possible.

Link https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/qna/view/publicId/2020_5350
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