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Subject matter Application of the LGD floor

Question
Are there any specific requirements regarding the adjustment for the LGD
floor? More specifically, is it a sufficient condition to ensure (may be on a
daily basis) that the exposure weighted average LGD just needs to meet
the floor on a portfolio level and the respective adjustments on the facility
level are at the discretion of the bank?

Background on the
question

Article 164(4) of the CRR requires that the exposure weighted average LGD
for all retail exposures secured by residential or commercial property shall
not be lower than 10%, respectively 15% (referred as “the floor” in the
following).   Given a portfolio of retail exposures secured by residential
property (a similar example can be made for commercial property) and
given a set of approved LGDs that fulfill, at the facility level, the
requirements laid in Article 181 CRR, three cases can occur: 1)          All
LGDs assigned to the portfolio’s individual exposures are above the floor;
2)          All LGDs assigned to the portfolio’s individual exposures are below
the floor; 3)          Some LGDs assigned to the portfolio’s individual
exposures are above and some are below the floor.   In the case 1 (all
above the floor) and 2 (all below the floor) the resulting exposure
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weighted LGD for the portfolio will respectively always (case 1) and never
(case 2) meet the article 164(4) CRR requirement. In the case 3, depending
on the exposure distribution of the portfolio the article 164(4) may or may
not be met.   We understand that, in the case 2, the institutions shall
adjust (increase) the LGD values assigned to individual exposures in order
to meet the Article 164(4) CRR requirement. In case 3, such an adjustment
may be revised on a daily basis due to an evolving exposure distribution
of the portfolio. As a matter of fact when applying weighted averages,
some LGDs on the individual exposure level may be below and some
individual LGDs may be above the floor (required on portfolio level) even
though on a portfolio level, the weighted average LGDs for all associated
exposures may be above the floor. In the latter case, it unclear whether
there is any requirement for an adjustment.   In General, for the case 2)
and especially for the case 3) above, are there any specific requirements
regarding such adjustments (i.e. allocation of the difference between the
weighted averaged LGDs of a portfolio vs. the floor to the underlying
individual LGDs)? In our understanding, across different countries and
different banks (even within these countries), Article 164 (4) of the CRR is
applied in different ways. Some banks apply the floor on facility level,
some other banks apply it on portfolio level. In our view, we would apply
the floor on portfolio level, but whatever my understanding is, it may
further contribute to a divergent application of Article 164 (4). Indeed, you
may regard it as misinterpretation if banks apply the floor on facility level
and not as an inconsistency, but it would also contribute to an
inconsistent application across Europe.

EBA answer
The wording of Article 164(4) CRR2 refers to “the exposure weighted
average LGD for all retail exposures secured by residential [commercial]
property and not benefiting from guarantees from central governments”,
thus this does not apply to each of these exposures separately but applies
to the set of all these exposures in total.

Article 164(4) CRR2 does not prescribe in which way an institution adjusts
the LGDs for meeting the respective floor for the exposure weighted
average LGD of 10% or 15%, as applicable. In any case, the LGD ranking of
the facilities between before and after the application of the add-on
should be maintained.

Link https://eba.europa.eu/single-rule-book-qa/-/qna/view/publicId/2019_4680
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